Naslovnica Slovenija Mednarodni odpadki so ustrezali slovenskim predpisom

Mednarodni odpadki so ustrezali slovenskim predpisom

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub temu, da so se zaradi pandemije sprejeti izredni ukrepi šele začeli sproščati, pa različne inšpekcijske službe niso prekinile svojih običajnih aktivnosti. Tako so pred dnevi okoljski inšpektorji, cariniki in policisti skupaj opravili eno od rednih akcij nadzora čezmejnega transporta odpadkov. Rezultati kontrole so bili vzpodbudni, saj niso našli nobenih večjih kršitev. 

Mednarodni odpadki so ustrezali slovenskim predpisom Med odpadki tokrat ni bilo kakšnih presenečenj v obliki zdravju škodljivih snovi (foto: gov.si)

 

Tokrat so se Inšpektorji za okolje Inšpektorata za okolje in prostor so v sodelovanju s predstavniki Policije in Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), izpeljali redno preverjanje čezmejnega transporta odpadkov. Podobne akcije so doslej že izpeljali predvsem na južni, vzhodni in zahodni meji Slovenije, a tudi na nekaterih točkah v notranjosti.

Ta teden pa so kontrolo čezmejnega prevoza odpadkov opravili na mednarodnem mejnem prehodu Fernetiči v neposredni bližini Sežane, kjer so preverjali tovorna vozila pri vstopu v državo in pa tudi vozila, ki so zapuščala slovensko ozemlje. Med zadnjo akcijo so podrobno preverili deset tovorov in zaznali le navidezno manjše nepravilnosti.

»Na izstopu so bile pregledane tri pošiljke odpadnih kovin, in sicer dve pošiljki iz Slovenije v Italijo ter ena pošiljka iz Hrvaške v Italijo. Ugotovljene so bile manjše nepravilnosti glede klasifikacije odpadkov. Odpadki v pošiljki so bili napačno klasificirani kot gradbeni odpadki in odpadki iz rušenja objektov.

Dejansko je šlo za odpadke (odpadne kovine) iz postopkov predelave odpadkov iz obratov za predelavo odpadkov. V primeru organizatorja pošiljanja odpadkov iz Slovenije bo izveden inšpekcijski pregled glede ugotovljenih nepravilnosti ter izrečen ukrep,« so zapisali v sporočilu Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor.

Kar sedem tovorov odpadnih snovi pa je bilo pregledanih, ko so vstopali v Slovenijo. Od tega je bilo šest tranzitnih tovorov – na poti iz Italije prek Slovenije na Madžarsko, en tovor pa je bil odpadni papir, ki je bil iz Italije na poti v Slovenijo, da bi bil pri nas predelan. V vseh teh primerih tri pristojne službe niso zaznale nepravilnosti, kar je zagotovo pozitiven podatek.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.