Naslovnica Magazin Mazda ni goljufala, čeprav je delala napake

Mazda ni goljufala, čeprav je delala napake

Avtor: Spletno Uredništvo

Na zahtevo japonskega Ministrstva za zemljo, infrastrukturo, transport in turizem (MLIT) je prejšnji mesec tudi avtomobilski gigant Mazda predložil rezultate testiranj porab goriva in emisij. Končno poročilo o porabi goriva in emisijah potrjuje, da Mazda ni spreminjala ali ponarejala testnih podatkov. 

mazdaaaaaaaaaaSedež Mazda Motior Corporation v japoskem mestu Hirošima (foto: mazda.si)

 

Japonske oblasti so po razkritju goljufivih testnih praks, ki so bile ugotovljene v drugih avtomobilističnih podjetjih, vsem japonskim proizvajalcem avtomobilov 9. julija letos poslale zahtevo, da bi preverile resničnost podatkov o opravljenih testiranjih. Tudi Mazda Motor Corporation je japonskemu Ministrstvu za zemljo, infrastrukturo, transport in turizem (MLIT) predložila rezultate preiskave vzorčnih testiranj porabe goriva in emisij v postopku finalnega pregleda vozil.

Preiskava, ki je zajemala testni metodi JC081 in WLTC2, je podala nekaj ključnih ugotovitev. Prva je ta, da pri nobenih izmed testnih metod ni prišlo do spreminjanja ali ponarejanja testnih podatkov. Druga je ugotovitev je bila, da je pri 72 od skupno 1472  vozil, testiranih po JC08 metodi, vsebovalo napake o beleženi hitrosti. Tovarna je hitro ugotovila dva vzroka, ki sta povzročila omenjeno napako, pri približno 5% testiranih vozil.

Sistem ni bil nastavljen na samodejno razveljavitev rezultatov ob zaznani napaki beleženja hitrosti, testni postopek pa je dopuščal določitev napake o beleženi hitrosti vsakemu posameznemu nadzorniku. Vsi testni podatki so bili nato ponovno preverjeni. Ugotovilo se je, da omenjene zaznane napake niso imele nikakršnega vpliva na ugotovljeno porabo goriva in emisijske vrednosti vozil. Pri vozilih testiranih po WLTC metodi pa odstopanj oz. napak ni bilo.

Mazda bo vseeno tako nadgradila sistem, da bo v primeru zaznane napake beleženja hitrosti le-ta samodejno test klasificiral kot neveljaven. Podjetje, ki ima sedež v Hirošimi, naj bi tudi povečalo število zaposlenih, ki preverjajo testne podatke oz. rezultate, tudi morebitne napake beleženja hitrosti. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.