Naslovnica Svet & EU Na pokopališču so zažgali za več kot 23 milijonov evrov kokaina

Na pokopališču so zažgali za več kot 23 milijonov evrov kokaina

Avtor: Spletno Uredništvo

Z ruskega veleposlaništva v Buenos Airesu so sporočili, da so v skupni akciji argentinske oblasti uničile za skoraj 400 kilogramov zaseženega kokaina. Ta količina bi v maloprodaji prinesla več kot 23 milijonov evrov zaslužka. 

Vhod v kompleks ruske ambasade v Muenos Airesu (foto: Gastón Cuello)

 

Zgodba o uničenem kokainu ima zanimiv začetek. Rusi naj bi namreč že leta 2016 v eni od zgradb nihovega veleposlaništva v argentinski pestolnici našli nekaj torb, polnih kokaina. Torbe so bile namenjene prevozu diplomatske pošte, ki je na mejnih prehodih ob odhodu ali prihodu v državno nihče ne sme preverjati. To je pomenilo, da je nekdo spretno izkoristil ruske diplomatske kanale in organiziral izjemno varen prevoz velikih količin droge v Moskvo.

Rusi so o najdbi obvestili tudi argentinske oblasti in stekla je skupna policijska akcija. Na koncu so skupno zasegli kar 389 kilogramov kokaina, ki je po vsej verjetnosti pripadal enemu od uslužbencev ambasade. Ruske oblasti so sicer pohvalile skupno akcijo z Argentinci in napovedale še globlje obojestransko sodelovanje, vendar pa niso uradno potrdile, čigava so bila mamila. Sredi lanskega leta so sicer iz Nemčije izgnali v Moskvo ruskega državljana Andreja Kovalčuka, ki naj bi bil organizator posla.      

Na sežigu 389 kilogramov ‘koke’ so bili prisotni visoki zastopniki argentinskega notranjega ministrstva, žandarmerije in ruske ambasede. Sežig je potekal v krematoriju pokopališča La Cahacarita, ki velja za državno in je obenem največje argenitnsko pokopališče. V dim pa je šlo približno 23.340.000 evrov, kolikor bi bila zasežena količina vredna po evropskih maloprodajnih cenah. In če bi ‘robo’ še malce razredčili, bi bil zaslužek še večji.     

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.