Naslovnica Slovenija Martin bo nesporni vladar meseca novembra

Martin bo nesporni vladar meseca novembra

Avtor: Spletno Uredništvo

Mesec november prinaša nekaj zelo dobrih razlogov za obisk Slovenske Istre. Med njimi so Praznik kakijev v Strunjanu ter predvsem Martinovanje, ki s seboj prinaša številne glasbene enološke in kulinarične poslastice.

Martin bo nesporni vladar meseca novembraKlasičen prizor iz vinskega hrama v Marezigah (foto: Urban Urbanc STO/ TZP)

 

V Marezigah, kjer se ponašajo s prvo vinsko fontano v Sloveniji, bo že med 8. in 10. novembrom startal najbolj slovenski od vseh praznikov – Martinovanje, ki mu v Marezigah mu v dialektu pravijo ‘Martinja’. Ta prireditev že tradicionalno ponuja okušanje vin istrskih vinarjev in značilne lokalne kulinarike. Istočasno bodo Martinovo proslavili tudi v šotoru pred koprskim mestnim stadionom na Bonifiki.

»V petek, 8. novembra, bosta ob mladem vinu občinstvo zabavali skupini Mambo Kings in Tequila, v soboto, 9. novembra, Luka Basi in skupina Gedore, v nedeljo, 10. novembra, pa bodo obiskovalci lahko uživali ob zvokih klap Capris, Solinar in Semikantà,« so v skupni izjavi za javnost obalnih turističnih organizacij sporočili s Turističnega združenja Portorož (TZP). Martinovanja pa si na Slovenski Obali brez Vinakopra sploh ne morejo zamisliti.

Največja vinska klet v regiji bo tako že za petek, 8. novembra poskrbela za vodene oglede kleti in degustacije. Od 14. ure dalje bo v vinskem butiku potekal Afterwork party (morda je ime originalno, toda tradicija ‘team buildinga ob kozarčku rujnega’ obstaja že vrsto let). Od 17. ure dalje bo v Hiši refoška potekal še uradni del praznovanj – ‘Martinova degustacija’ z razglasitvijo vinskih botrov, kronanjem nove vinske kraljice slovenske Istre in kulinaričnim razvajanjem, manjkala pa ne bosta niti mošt in kostanj.

Prav tako bodo v petek 8. novembra pripravili pokušino mladega vina in ‘kostanjado’ na Gažonu, dan kasneje (sobota, 9. novembra) bodo v Sečovljah pripravili Martinov pohod in tudi klasično Martinovanje. V nedeljo, 10. novembra pa bo posebej živahno še v Izoli, kjer se bodo med 13. in 19. uro predstavili pridelovalci lokalnih vin z vsemi svojimi žlahtnimi sortami ter z drugimi priboljški. Po Martinovanju pa se bo Strunjan odel v oranžno za tradicionalni Praznik kakijev.

»Od 15. do 17. novembra bodo namreč v strunjanski dolini kraljevali kakiji. Na tradicionalnem prazniku bodo obiskovalci lahko kupili zabojčke kakijev in okusili številne dobrote, ki jih Strunjančani pripravljajo iz zlatega jabolka: marmelade, sušene kakije, žganje, zavitke, pite in sladoleda. Potekali bodo tudi brezplačni vodeni ogledi strunjanskih solin, strokovne delavnice o pridelavi, uporabi in sušenju kakijev, tekmovanje za največji strunjanski kaki in zabavni program s skupino Platana in klapo Šufit,« so še sporočili s TZP. 

V sklopu novembrse glasbene ponudbe bo že 3. novembra bo v piranskem Mediadomu koncert ‘Posvečeno Giuseppeju Tartiniju, Johannesu Brahmsu in Franzu Schubertu’. Nastopila bosta violinist Zdravko Pleše, ki bo ob tej priložnosti zaigral na originalno Tartinijevo violino, in pianist Denys Masliuk. 16. novembra bodo v gledališču Tartini Piran svojo novo ploščo predstavili Teo Collori in Momento Cigano.

Dan pozneje, 17. novembra, pa bodo v koprski Areni Bonifika ob 70. obletnici Radia Koper nastopili Perpetuum Jazzile in Nina Pušlar. Za konec bodo 22. novembra obiskovalci izolskega kulturnega doma prisluhnili vrhunskima glasbenikoma Janezu Dovču in Boštjanu Gombaču, ki bosta pripravila zvočno popotovanje po slovenski ljudski glasbi in po nekaterih svojih avtorskih delih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.