Naslovnica Svet & EU Raje o hipotetičnih gospodarskih tokovih kot o neprijetnih vojnih zapletih

Raje o hipotetičnih gospodarskih tokovih kot o neprijetnih vojnih zapletih

Avtor: Spletno Uredništvo

Tik pred iztekom meseca oktobra so v Združenih arabskih Emiratih svečano predali namenu novo slovensko veleposlaništvo. Slovesnosti sta se udeležili visoki politični delegaciji iz Slovenije in ZAE, številni gosti ter državljani in državljanke Slovenije, ki delajo in živijo v Emiratih. V sporočilu za javnost z Ministrstva za zunanje zadeve RS je govora le o gospodarskem sodelovanju, pri tem pa so specialisti za Zunanje zadeve spregledali negativno vojaško-politično vlogo, ki jo trenutno imajo ZAE v arabskem svetu. 

Raje o hipotetičnih gospodarskih tokovih kot o neprijetnih vojnih zapletihPrizor z uvodnega sestanka mešane slovensko-emiratske komisije (foto:MZZ/gov.si)

 

Slovenski zunanji minister Miroslav Cerar je v Abu Dabiju skupaj z državnim ministrom Združenih arabskih Emiratov (ZAE) Al Sayeghom prisostvoval na prvem sestanku mešane komisije za medsebojno gospodarsko sodelovanje. Minister Al Sayegh je potrdil, da si ZAE želi boljšega ekonomskega sodelovanja s Slovenijo. »ZAE je, kot je poudaril minister Al Sayegh, država na križišču in omogoča dobre geografske povezave za trgovanje z regijo.

Blagovna menjava med državama v letu 2019 je znašala 42 mio EUR, na trg ZAE izvozimo največ farmacevtskih izdelkov. Vrednost slovenskih investicij v ZAE v letu 2017 je bila 1,8 mio EUR, skupna vrednost neposrednih investicij ZAE v RS pa je konec leta 2018 znašala 54 mio EUR,« so spomnili z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ). Slovenska stran je na sestanku mešane komisije poudarila, da naša država beleži zmerno gospodarsko rast v zadnjih letih in omogoča varno okolje za investicije.

»Želimo si okrepiti tako sodelovanje na poslovnem področju, možnosti se odpirajo na področju infrastrukture, energije, logistike, zdraviliškega turizma in visoke tehnologije,« je dejal Cerar. Minister je tudi pozdravil vzpostavitev arabsko-slovenskega poslovnega sveta. Slednji bo povezal slovenska podjetja, ki trenutno že delujejo v ZAE. Možnosti za dodatno sodelovanje se obetajo še predvsem v času svetovnega sejma Expo2020, ki ga bodo ZAE gostili v Dubaju prihodnje leto.

»Tako ZAE, ki letos obeležuje leto tolerance, kot Slovenija spodbujata in živita kulturo strpnega sobivanja pripadnikov različnih skupnosti in spodbujata cilje trajnostnega razvoja,« pa so še sporočili z MZZ. Pri tem so na MZZ RS vljudno zamižali nad močno sporno zunanjepolitično vlogo Združenih arabskih Emiratov v širši regiji. Vojska ZAE je aktivna v državljanski vojni v Jemnu, pa ne le v boju proti uporniškim Hutijem s severa, ampak tudi proti svojim zaveznikom iz Saudove Arabije in jemenskim vladnim silam.

Lani so vojaške enote ZAE presenetljivo zasedle strateške objekte na navidezno povsem nepomembnem otoku Sokotri, ki je bil sicer pod nadzorom njihovih zaveznikov. Podobno so letos poleti v internem boju za prevlado v Adenu podrle ‘južne separatiste’ iz skupine STC, kar je dodatno zapletlo pot do končanja nesmiselnega jemenskega konflikta. Poleg tega naj bi bile tajne službe ZAE še do lani močno vmešane v državljansko vojno v Siriji, vojaško letalstvo ZAE pa je danes aktivno v državljanski vojni v Libiji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.