Naslovnica Svet & EU Marsikje ne spoštujejo deklaracije o človekovih pravicah

Marsikje ne spoštujejo deklaracije o človekovih pravicah

Avtor: Spletno Uredništvo

 

Včeraj je bil mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji. Ob tej priložnosti je slovensko zunanje ministrstvo izdalo posebno poslanico, v kateri so spomnili na pravice vseh ljudi in na diskriminacije ter pozvali k odpravi kriminalizacije istospolne spolne usmerjenosti.

Marsikje ne spoštujejo deklaracije o človekovih pravicahKaj pa, če bi Slovenija oz. kar EU prekinila odnose z vsemi državami, ki ne spoštujejo Splošne deklaracije o človekovih pravicah Združenih narodov (foto: Benson Kua/flickr.com)

 

Na dan mednarodnega boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji se je oglasilo slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), ki je spomnilo, da so človekove pravice enake za vse, ter pozvalo k splošni odpravi kriminalizacije istospolne spolne usmerjenosti. “V zadnjem času je opazen napredek pri zagotavljanju človekovih pravic LGBTI osebam (lezbijke, geji, biseksualne, transseksualne in interseksualne osebe), vendar pa več kot 70 držav še vedno kriminalizira drugačno spolno usmerjenost.

Nekatere države zanjo predvidevajo celo smrtno kazen. Tudi v državah, ki imajo ustrezno urejene nacionalne zakonodaje, se LGBTI osebe še vedno srečujejo z diskriminacijo, sovražnim govorom, predsodki ali celo stigmo. Zaradi tega so jim kršene tako državljanske in politične pravice kot tudi ekonomske, socialne in kulturne pravice,« pravijo na MZZ.

Še posebej zaskrbljujoče je, da storilci nasilja nad LGBTI osebami marsikje ostajajo nekaznovani, kar še dodatno spodbuja nestrpnost in nasilje znotraj posameznih družb. Zato bi morale države dostojno izpolnjevati svoje obveznosti, ki izhajajo iz temeljnih dokumentov mednarodnopravnega varstva človekovih pravic, ter storiti vse za enakopravno obravnavo vseh ljudi.

Splošna deklaracija človekovih pravic Združenih narodov namreč že v 1. členu pravi, da se vsi ljudje rodijo svobodni, da imajo enako dostojanstvo in enake pravice. »Slovenija si bo na mednarodni ravni še naprej prizadevala, da vprašanje diskriminacije in nasilja na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete ostane na dnevnem redu mednarodnih in regionalnih organizacij kot so OZN, Svet Evrope in EU.

Pri tem Slovenija sledi smernicam EU za spodbujanje uresničevanja in varstvo vseh človekovih pravic LGBTI oseb in smernicam EU o nediskriminaciji v Evropski službi za zunanje delovanje. Od leta 2016 Slovenija tudi dejavno sodeluje v okviru Koalicije za enake pravice (Equal Rights Coalition-ERC), ki se na mednarodni ravni zavzema za odpravo diskriminacije in nasilja nad LGBTI osebami,« so še zapisali na MZZ.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.