Naslovnica Trendi Mediji in propaganda v Slovenskem mladinskem gledališču

Mediji in propaganda v Slovenskem mladinskem gledališču

Avtor: Spletno Uredništvo

V Slovenskem mladinskem gledališču so za drugo polovico maja napovedali dva odrska dogodka. Prvi je uprizoritev predstave Nasprotje stvari, drugi pa je gostovanje Sandre Bašić Hrvatin v sklopu projekta Dežela pridnih.

Mediji in propaganda v Slovenskem mladinskem gledališču V predstavi ‘Nasprotje stvari’ igrajo Primož Bezjak, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Blaž Šef, in Stane Tomazin (foto: Matej Povše).

 

Najprej bo v sredo, 22. maja, ob 20. uri v sklopu debatnega projekta ‘Dežela pridnih’ voditelj Erik Valečnič gostil Sandro Bašić Hrvatin, ki je ena vodilnih strokovnjakinj za medije v Sloveniji. Dolgoletna predstojnica Katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, danes pa predstojnica Oddelka za medijske študije na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, je sodelovala pri pripravi medijske zakonodaje, regulacijskih kodeksov in poročala o stanju slovenskih medijev za Evropski avdiovizualni observatorij. 

»Na pojav sovražnega govora je opozarjala že dolgo, preden se je prelevil v novo normalo, in opominjala na potrebo po medijski pismenosti … Težko si zamislimo koga, ki bi lahko tehtneje in bolj pronicljivo začrtal obrise trenutne medijske krajine pri nas. Z vsemi njenimi težavami in anomalijami vred,« so zapisali v napovedi Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), kjer so ta odrski dialog so poimenovali ‘Topografija medijske krajine’. Manj znano dejstvo je, da je gostja na strani srbske opozicije kot strokovnjak za medije pomagala v volitvah, ki so spodnesle predsednika Slobodana Miloševića in bila del ekipe kasneje ubitega premierja Zorana Đinđića.

Druga napoved SMG-ja se tiče gledališke predstave ‘Nasprotje stvari’, ki je plod avtorja Borisa Nikitina. Slednji v svojih delih raziskuje meje med resničnostjo in fikcijo, dokumentom in njegovim ponaredkom, in te kategorije najraje požene v zrak. Gledališče, ki tako nastane, je surovo, grobo, frontalno in neposredno, saj se na srhljiv način poigrava z retoriko in s propagandističnimi sredstvi. »Najprej se s fašistoidnim diskurzom na odru poistovetiš, v naslednjem trenutku te že spreletava srh, da si mu nasedel, potem se vprašaš, kako se je to zgodilo. Kakšna resničnost je pravzaprav reprezentirana na odru?

Kategorije so zabrisane, vse je postavljeno pod vprašaj. To je velika odlika gledališča Borisa Nikitina, pri njem gre za nasprotje stvari, istočasno,« pravijo pri SMG. Predstava ‘Nasprotje stvari’ (Das Gegenteil der Dinge) bo svojo krstno uprizoritev doživela v petek, 24. maja, ob 20. uri. Sledili bosta ponovitvi v sredo, 29. maja, ob 19.00 in v četrtek, 30. maja, ob 22. uri.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.