Naslovnica Svet & EU Macron podpira dialog znotraj EU in sankcije izven EU

Macron podpira dialog znotraj EU in sankcije izven EU

Avtor: Spletno Uredništvo
V Evropskem parlamentu še vedno odmeva obisk predsednika Francije Emmanuela Macrona, ki je poslancem predstavil splošne smernice in konkretne načrte francoskega predsedovanja Svetu EU v prvi polovici letošnjega leta.
Macron podpira dialog znotraj EU in sankcije izven EU

Macron med govorom, v ozadju pa ga posluša tudi nova predsednica Parlamenta EU Metsola (foto: europarl.europa.eu)

Predsednik francoske države Emmanuel Macron se je v svojem govoru na sedežu Evropskega parlamenta v Strasbourgu posvetil številnim temam, ki so hkrati zelo aktualne in bi lahko močno vplivale na prihodnost Evropske unije. Omenil je podnebne, digitalne in varnostne izzive, predvsem pa je predlagal, da bi pravico do splava čim prej vključili v Evropsko listino temeljnih pravic.

»Predsednik Macron je v razpravi v Strasbourgu pojasnil, da so načela, na katerih je bila ustanovljena EU – demokracija, napredek in mir – danes ogrožena, zato se je zavzel za to, da ‘jim vdihnemo novo življenje’. Posvaril je, da konec pravne države pomeni začetek vzpona avtoritarizma in poudaril, da se mora EU zateči k dialogu, če želi znova pridobiti tiste, ki ‘se oddaljujejo’ od demokratičnih načel,« poudarili s Parlamenta EU. Najbrž je mislil na Madžarsko in Poljsko, morda pa tudi na Slovenijo.

Macron pa ni omenil dialoga, ko gre za države izven EU, ampak je dejal, da mora Evropa ostati odločna pri soočanju s tujim vmešavanjem ter pri poskusih destabilizacije, zlasti s strani Rusije, poleg tega pa mora učinkovito sankcionirati vse tiste, ki kršijo mednarodne predpise. S tem je povezano tudi področje varnosti v EU, kjer bi morala biti Evropa sposobna predvideti tveganja in tudi sama poskrbeti za lastno varnost (kar sproža kakšno dodatno vprašanje o vlogi zveze NATO) .

»Poslankam in poslancem je zagotovil, da bo francosko predsedstvo postavilo v ospredje zakonodajne predloge, ki bodo prispevali k izboljšanju kakovosti zaposlitev, zagotovili dostojne plače, zmanjšali razkorak v plačah med moškimi in ženskami, omogočili pravice platformnim delavcem, okrepili boj proti diskriminaciji ter zagotavljali spolno uravnoteženost v upravnih odborih podjetij,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Na govor Macrona so se nato odzvali voditelji političnih skupin v Parlamentu EU, ki so večinoma pozdravili francoske načrte. Vendar pa so tudi poudarili potrebo po oblikovanju dodatnih ciljev, med katerimi naj bi bila odprava glasovanja s soglasjem v Svetu EU za področje zunanjih zadev. Z odpravo tega načina glasovanja naj bi se baje med drugim bolj odločno zoperstavili politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.