Naslovnica Svet & EU Luksemburg v središču novega finančnega škandala

Luksemburg v središču novega finančnega škandala

Avtor: Spletno Uredništvo
Čeprav je bilo zadnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta predvsem v znamenju zdravstvenih, gospodarskih in socialnih tem, je bilo posebej zanimivo poglavje o akciji OpenLux. OpenLux ugotavlja, kako finančni ekosistem Luksemburga ustvarja pogoje za izogibanje davkom po vsej Evropi. Zgodba pa sploh ni tako nova…
Luksemburg v središču novega finančnega škandala

Finančno-bančne malverzacije v kneževini Luksemburg le prihajajo na dan (foto: Victor/flickr.com)

Pred približno 25 leti je po Sloveniji krožila šala, kako tedanji predsednik vlade RS vsaj enkrat na leto obišče Luksemburg in sicer zato, da osebno preveri, koliko obresti se je nabralo na vseh skritih računih. Kot je v vsaki pravljici nekaj resnice, tako je bilo očitno tudi v tej šali nekaj resničnega. Luksemburg je že od nekdaj veljal za pralnico denarja. Očitno pa so to pred kratkim odkrili tudi politiki EU – a šele potem, ko so to prebrali v medijih.

Evropski poslanci so namreč prejšnji teden na plenarnem zasedanju razpravljali tudi o preiskavah OpenLux, prek katerih preiskujejo, kako lahko finančni ekosistem Luxemburga ustvarja pogoje za izogibanje davkom po vsej EU. Zanimivo, da te točke dnevnega reda pred pričetkom zasedanja niso posebej poudarjali. Zanimiva pa je tudi izjava za javnost, da so poslanci poudarili potrebo po izvrševanju obstoječih pravil.

Iz tega je moč razumeti, da se v Luksemburgu doslej niso držali vseh predpisov. Še precej bolj zaskrbljujoče je dejstvo, a do te ugotovitve niso prišli pristojni organi EU ali katere od držav članic, ampak je bila rezultat raziskovalnega novinarstva. Podobno kot v drugih eklatantnih mednarodnih finančnih škandalih, kot so bili ‘Paradise papers’, ‘Panama papers’ in ‘Footbal leaks’, so tudi tokrat zgodbo razkrili mediji, ne pa organi oz. institucije, ki so za to pristojne.

»Razprava, ki je potekala s komisarjem Gentilonijem in predsedstvom Sveta, je nastala po zadnji preiskavi novinarjev, ki je razkrila, v kolikšni meri luksemburški finančni ekosistem ustvarja možnosti za izogibanje davkom po vsej Evropi. Poslanci so še enkrat izrazili svoje razočaranje, ker so morali razpravljati o škandalozni izgubi davčnih prihodkov, zlasti v času, ko pandemija od zakladnic zahteva toliko,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Parlamentarci so zato zahtevali spoštovanje obstoječe zakonodaje in pa tudi sprejetje novih predpisov EU o javnem poročanju za vsako državo. Komisar Gentiloni je v odgovor napovedal, da bo kmalu objavljena revizija direktive EU o izogibanju davkom, prav tako pa bodo vse odločitve o državah, ki sodijo na seznam davčnih oaz EU, javno objavljene na spletu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.