Naslovnica Slovenija Tretjina plastike za reciklažo iz EU konča drugje

Tretjina plastike za reciklažo iz EU konča drugje

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob današnjem Svetovnem dnevu potrošnikov so z združenja Ekologi brez meja spomnili, da je letos en od temeljnih poudarkov dneva zmanjševanje onesnaževanja s plastiko. Pri tem so se obrnili predvsem na politike in trgovce, saj se zavedajo, da se lahko le s skupno mobilizacijo doseže otipljive rezultate.
Tretjina plastike za reciklažo iz EU konča drugje

Skupine ekologov ne morejo same rešiti sveta pred onesnaženjem (foto: FB EBM)

Ekologi brez meja so pred kratkim prevzeli organizacijo slovenskega dela evropske kampanje ‘#WeChooseReuse’, katere slogan je ‘Evropa za več ponovne uporabe’. Tudi zato je cilj potrošniških organizacij ob Svetovnem dnevu potrošnikov promocija bolj trajnostnih nakupovalnih praks, med katere sodi tudi zmanjševanje uporabe plastike. Za dosego teh ciljev pa je potrebno tudi ukrepanje odločevalcev in proizvajalcev, saj oni nosijo največji delež odgovornosti.

»Ekologi brez meja tako nagovarjajo vse omenjene deležnike k podpori in podpisu zaveze, ki jo je med drugimi sprejelo že pet slovenskih zero waste občin. Tokratni poziv je namenjen predvsem ozaveščenim in naprednim trgovcem, ki si že prizadevajo za zmanjšanje količin odpadkov in bi za svoj obstoj v morju plastične konkurence potrebovali sistemsko podporo in ambiciozne cilje za ponovno uporabo,« so zapisali v pozivu javnosti.

Poleg tega so v gibanju Break Free From Plastic pripravili nekaj konkretnih predlogov, glede so ekološke usmerjene dajatve, novosti glede sanitarnih predpisov ter promocija k ponovni uporabi na različnih nivojih celotne države. Ugotovili so namreč, da količine odpadkov v Sloveniji iz leta v leto naraščajo, iz česar je moč potegniti logičen sklep, da rešitev ni izključno v recikliranju.

»Ugotovitve projekta Plastika naša vsakdanja kažejo, da se dejanska stopnja recikliranja plastične embalaže v Sloveniji giblje le okrog 33 % in ne okrog 60 %, kot je razbrati iz uradnih evidenc. Na globalni ravni so podatki še bolj neoptimistični, saj smo do danes reciklirali manj kot 10 % vse proizvedene plastike,« pravijo Ekologi brez meja.

Opozorili so še na dejstvo, da kar tretjina plastike, ki naj bi jo v EU reciklirali, dejansko konča nekje drugje – v manj razvitih (in ekološko manj zavestnih) delih sveta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.