Naslovnica Svet & EU Lobiranje odslej po prenovljenem skupnem registru EU

Lobiranje odslej po prenovljenem skupnem registru EU

Avtor: Spletno Uredništvo
V sodobnem demokratičnem svetu je lobiranje nedvomno vredno posebne pozornosti. To potrjuje tudi novica, da so se institucije EU dogovorile o posodobitvi registra za preglednost, v katerem se beleži, kdo lobira pri njih. Poleg tega se je Parlamentu EU in Komisiji EU v skupnem registru končno pridružil tudi Svet EU, tako da sedaj vse tri najvišje institucije v EU tudi na tem področju delujejo enotno.
Lobiranje odslej po prenovljenem skupnem registru EU

Okrog struktur EU se suče 12.500 lobističnih organizacij z okrog 50.000 zaposlenimi (foto: pixabay.com)

Parlament EU, Komisija EU in Svet EU so se pred kratkim dogovorili o posodobitvi skupnih predpisov glede lobiranja, kar naj bi prispevalo k večji preglednosti na tem področju. Sicer Parlament in Komisija že od leta 2011 skupaj upravljata javni register za preglednost, medtem ko se je Svet EU (države članice) registru priključil šele konec lanskega leta, ko so se končala pogajanja o posodobitvi pravil.

»Namen registra preglednosti je zagotoviti, da tisti, ki želijo stopiti v stik z institucijami EU, javno predstavijo svoje interese in zagotovijo informacije o sebi. Kdor želi izvajati določene dejavnosti, s katerimi želi vplivati na politike EU – če denimo želi govoriti na javni predstavitvi, ki jo organizira parlamentarni odbor – se mora registrirati,« so pojasnili z Evropskega parlamenta. Sicer zakonodaja glede lobiranja v različnih državah članicah EU doslej ni bila enotna.

Novi dogovor predvideva, da bo potrebno odslej registrirati tudi vse posredne lobistične dejavnosti. Tak so se odločili, ker je pandemija koronavirusa opazno zmanjšala možnosti osebnih srečanj ter hkrati povzročila razmah novi oblik interakcije med predstavniki interesov in odločevalci. Kako pomembno pa je lobiranje, to najbolje kažejo številke – danes je v EU registriranih okrog 12.500 lobističnih organizacij z okoli 50.000 zaposlenimi.

Med te lobistične organizacije (oziroma že kar v gospodarsko panogo lobiranja) sodijo poslovna združenja, podjetja, sindikati, možganski trusti in razne nevladne organizacije. Skoraj 20 odstotkov vseh lobističnih organizacij ima sedež v Belgiji, kar je razumljivo, saj je Bruselj največje upravno središče EU.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.