Naslovnica Slovenija Slovenska vojska je zadnje dni zelo aktivna na treh nivojih

Slovenska vojska je zadnje dni zelo aktivna na treh nivojih

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za obrambo in Generalštaba Slovenske vojske so v zadnjih dneh prihajale novice o aktivnostih na treh nivojih. Vrh ministrstva se je udeležil dveh pomembnih sestankov Bruslju, pripadniki dveh enot Slovenske vojske so se udeležili skupne vaje z Madžari, medtem pa je 220 rezervistov uradno dopolnilo sestavo slovenskih vojaških sil.
Pripadniki pogodbene rezerve med vajo (foto: Luka Mitrović/MORS)

Minister za obrambo Matej Tonin se je po zasedanju Sveta za zunanje zadeve v sestavi ministrov za obrambo EU, v Bruslju srečal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom. Predstavil mu je slovenske obrambne reforme, načrte dviga obrambnih izdatkov in s tem povezanih 780 milijonov evrov za investicije v modernizacijo Slovenske vojske, ki so predvideni prek novega zakona.

Že od začetka minulega tedna pa so pripadniki Enote za specialno delovanje in 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske na Madžarskem, kjer bodo do 14. maja sodelovali na mednarodni vojaški vaji ‘Black Swan’. Vaja je namenjena dvigu stopnje pripravljenosti regionalnega Kopenskega odreda za specialno delovanje, ki ga sestavljajo pripadniki Enote za specialno delovanje, ostale podporne sile Slovenske vojske (SV) in pripadniki ameriških specialnih sil.

Prav z mednarodnim udejstvovanjem Slovenske vojske pa je povezana novica, da je s prihodom meseca maja vrste SV dopolnilo 220 pripadnikov rezervne sestave. Ta dopolnitev bo Slovenski vojski olajšala uresničevati vse zastavljene naloge stalne sestave. To je pomembno zaradi trenutnega kadrovskega primanjkljaja, sicer pa je sedaj v vrstah pogodbene rezervne sestave skupno 670 vojakov.

»Znotraj pogodbenih obveznosti od enega do sedmih mesecev opravljalo naloge varovanja objektov, logistične podpore, delujejo na mednarodni operaciji Kfor na Kosovu in sodelujejo pri preprečevanju nezakonitih migracij. Tako bodo razbremenili pripadnike stalne sestave, ki so v maju v velikem obsegu udeleženi na sklopu vaj Defender Europe 21,« so ob tem razkrili z Generalštaba Slovenske vojske.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.