Naslovnica Svet & EU Lobiranje, financiranje, odnosi z velesilami in poletni dopusti

Lobiranje, financiranje, odnosi z velesilami in poletni dopusti

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci evropskega parlamenta ta teden niso na dopustu, ampak so že pričeli tridnevno zasedanje. Tokrat se bodo posvetili predvsem investicijskim programom, odnosom med EU in štirimi velesilami (Rusijo, Indijo, Turčijo, Združenim kraljestvom) ter digitalnemu zelenemu potrdilu za poletne turistične migracije.
Neprimerne spletne vsebine bodo morali odstraniti hitreje (foto: Grzegorz Walczak/Unsplash/europarl.europa.eu)

Jasno je, da bodo investicije izjemno pomembne za ponovni zagon gospodarstev držav članic EU po koncu pandemije koronavirusa Covid 19. Parlament bo zato glasoval o raznih vidikih teh investicij za obdobje 2021-2027. Trenutno so v zaključnih postopkih sprejemanja, so investicijski programi Obzorje Evropa (program za raziskave in inovacije), LIFE (za okolje in podnebne ukrepe), Digitalna Evropa in mehanizem za civilno zaščito.

Parlamentarci se bodo izrekli tudi o financiranju skupnega evropskega programa za obrambo, vesoljskega programa EU, evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji in tudi programa za notranji trg do leta 2027. V ta finančno-ekonomski sklop sodi tudi jutrišnje glasovanje o trgovini z Združenim kraljestvom po Brexitu, saj morajo parlamentarci zadnji dogovor še potrditi z glasovanjem.

»Parlament bo verjetno potrdil tudi nove predpise, ki bodo omogočili boljšo zaščito in pomoč potnikom v železniškem prometu v primeru zamud ali odpovedi. Poslanci glasujejo tudi o novih predpisih za preprečevanje širjenja terorističnih vsebin na spletu. Ti predpisi bi obvezali spletne platforme, da v eni uri odstranijo takšne vsebine ali onemogočijo dostop do njih,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Posebej zanimiv do zunanjepolitični del zasedanja, kjer bodo tekla razprava o odnosih med EU in Rusijo, o odnosih med EU in Turčijo, o nedavnih kitajskih sankcijah proti več evropskim ustanovam in politikom ter o razvoju odnosov med EU in Indijo. Predstavili bodo svoje stališče glede reforme globalne davčne politike in se zavzeli, naj bo do sredine stoletja pomorski sektor podnebno nevtralen.

Za nekatere bo najpomembnejši del aktivnosti tega tedna glasovanje o obveznem registru preglednosti, v katerega bi bili vključeni predstavniki različnih interesov, ki poskušajo vplivati na politike EU. Gre namreč za po zakonu sicer povsem legalno lobiranje, ki pa je za nekatere še vedno moralno zelo sporno.

Za velik del evropskega prebivalstva pa je letos osrednji problem, kje bodo preživeli poletni dopust. Poslanci se tega zavedajo, zato so bodo prednostno obravnavali predlog o skupnem evropskem digitalnem zelenem certifikatu, ki bo državljanom olajšal prosto gibanje med pandemijo.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.