Naslovnica Šport Reprezentanca v košarki 3×3 in kvalifikacije za Tokio

Reprezentanca v košarki 3×3 in kvalifikacije za Tokio

Avtor: Spletno Uredništvo
 Mednarodna košarkarska zveza FIBA je objavila razpored tekem olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v košarki 3×3, ki ga bo med 26. in 30. majem gostil avstrijski Gradec. Slovenija ima dokaj ugoden razpored, vendar pa se bodo morali fantje za odhod v Tokio uvrstiti med prve tri.
Širša zasedba slovenske reprezentance na lanskem turnirju v Ljubljani (foto: FB Košarka 3×3)

Letos bo košarkarski turnir 3×3 prvič na Olimpijskih igrah, pri čemer so si v moški konkurenci nastop že zagotovile Japonska, Srbija, Rusija in Kitajska ter reprezentance Rusije, Kitajske, Mongolije in Romunije v ženski konkurenci. Na Olimpijskih igrah v japonski prestolnici Tokio bo sicer v tej novi disciplini letos poleti nastopilo 8 ženskih in 8 moških izbranih vrst.

Na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, ki bo med 26. in 30. majem potekal v avstrijskem Gradcu, bodo na voljo po tri vozovnice za Tokio. Slovenija bo na teh kvalifikacijah sodelovala le v moški konkurenci in sicer se bo v skupini C pomerila s Francijo, Katarjem, Filipini in Dominikansko republiko. Napredovali bosta po dve najboljši reprezentanci iz vsake od štirih skupin, ‘slovenska’ skupina C pa se v četrtfinalu križa s skupino A.

V skupini A so Mongolija, Poljska, Brazilija, Turčija in Češka, tako da tudi četrtfinalni dvoboj, ki bo predvidoma najpomembnejša tekma turnirja, ne bi smel biti nepremagljiva ovira. Naši bi se namreč v teoriji lahko srečali z največjim favoritom za končno prvo mesto favoritom ZDA šele v polfinalu, tudi v primeru poraza pa bi si Olimpijske igre lahko vseeno priigrali na tekmi za končno tretje mesto. Toda najprej je potrebno dobiti vsaj tri tekme v skupini in nato še četrtfinale.

Slovenija se bo sicer v sredo, 26. maja za uvod pomerila s Francijo (12.30), potem pa še z Filipini (ob 15.45). Nato se bodo naši košarkarji šele v petek, 28. maja, srečali s Katarjem (12.30) in z Dominikansko republiko. Zaključni boji v moški konkurenci bodo na sporedu v nedeljo, 30. maja od 13.30 ure dalje, medtem ko bo zadnjega potnika za Tokio določil drugi kvalifikacijski turnir, ki bo med 4. in 6. junijem na vrsti v madžarskem Debrecenu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.