Naslovnica Šport Liga narodov – Slovenija bo naskakovala prvo mesto v skupini

Liga narodov – Slovenija bo naskakovala prvo mesto v skupini

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes je bil v Švici opravljen žreb novega tekmovanja, ki si ga je domislila evropska nogometna zveza UEFA in se imenuje Liga narodov. Žreb je hotel, da je Slovenija za nasprotnike v 3. skupini lige C dobila Norveško, Bolgarijo in Ciper. Gre torej za dokaj izenačeno skupino, v kateri lahko vsakdo premaga vsakega. Vendar pa ta skupina ni preveč atraktivna za gledalce, saj ni sosedskih obračunov, ne reprezentanc s posebej uspešno tradicijo.

 

nations leaague skupinac

Slovenijo po bedsedah selektorja Tomaža Kavčiča zanima le prvo mesto v skupini C  (foto: UEFA)

 

UEFA Liga narodov je novost, ki tudi v reprezentančni nogomet prinaša osnovno nogometno načelo napredovanja in izpadanja, svoj krst pa bo doživela septembra. Žreb v Lozani je določil, da se bo Slovenija v 3. skipini C lige srečala z Norveško, Bolgarijo in Ciprom. V drugo fazo tekmovanja vodil le prvo mesto v skupini. 

Novo tekmovanje bo pravzaprav tekmovanje štirih lig – A, B, C in D, sestavljenih glede na koeficient reprezentanc. V vsaki ligi so štiri skupine s tremi ali s štirimi ekipami. Zmagovalci skupin se ob koncu tekmovanja pomerijo v zaključnih tekmah, ter tako določijo zmagovalca posmamezne lige. Zmagovalci lig se obenem uvrstijo na evropsko nogometno prvenstvo 2020, če si slučajno nastopa niso že pred tem zagotovil skozi običajne kvalifikacije. 

“Predsednik UEFE Aleksander Čeferin je predstavitev lovorike pospremil z besedami, da možnost napredovanja in izpada iz lig skrbi za raznovrstnost tekmovanja in možnost, da se manjše in srednje reprezentance z uspešnimi predstavami pomerijo tudi z najboljšimi, sicer se ves čas borijo s sebi po kakovosti primerljivimi nasprotniki. Tudi slovenska delegacija na čelu s predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem je bila priča predstavitvi novega tekmovanja in pokala, ki ga bo na koncu prejel zmagovalec – to bo ena izmed prvih dvanajstih ekip, ki bo prvo sezono pričela v Ligi A,” so zapisali na NZS.si.

Sicer bo zagotovo najbolj zanimiva A liga UEFA Lige narodov. V prvi skupini so namreč Nizozemska, Francija in Nemčija, v drugi Islandija, Švica in Belgija, v tretji Poljska, Italija in Portugalska ter v četrti Hrvaška, Anglija in Španija. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.