Naslovnica Slovenija Letos so helikopterji Slovenske vojske pomagali že več kot 600 ljudem

Letos so helikopterji Slovenske vojske pomagali že več kot 600 ljudem

Avtor: Spletno Uredništvo

Zadnje tedne se veliko pozornosti slovenske javnosti posveča sredstvom, ki naj bi jih država namenila za Slovensko vojsko. Ne glede na zelo različna stališča glede potrebne višine financiranja, pa je v Slovenski vojski vsaj eno področje, o katerem ne bi smelo biti razprave – reševanje iz zraka.  

Letos so helikopterji Slovenske vojske pomagali že več kot 600 ljudemVojaški helikopterji so dragocena pomoč v najbolj nujnih primerih reševanja oseb in tudi pri požarih (foto: SV/gov.si)

 

Kot so v svoje zadnjem sporočilu za javnost poudarili z Generalštaba Slovenske vojske, so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske (SV) od začetka leta 2020 do danes poletele na pomoč že 582-krat. Podrobnejša analiza teh intervencij kaže, da so s helikopterji SV letos 45-krat prevažali inkubatorje, 127-krat posredovali pri reševanju ponesrečenih planincev v gorah in kar 405-krat prepeljali nujno medicinsko pomoč.

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana v Mariboru vsak dan v največ petnajstih minutah pripravljene za vzlet, so tako od začetka leta skupno prepeljale 603 poškodovane oziroma bolne osebe. Poleg medicinskega dela pa so helikopterske enote letos petkrat sodelovale tudi pri gašenju požarov.

Pri tem gasilskem delu svojih operativnih nalog so na pogorišča helikopterji SV odvrgli okorog150.000 litrov vode in skupno v zraku opravili 706 delovnih ur. Z Generalštaba Slovenske vojske so postregli še s podatkom, da so samo v mesecu novembru dežurne helikopterske enote šestkrat poletele na pomoč v gore in ob tem 17-krat poskrbele za nujno medicinsko pomoč.

Poleg helikopterskih posadk pa so aktivne tudi dežurne posadke 152. letalske eskadrilje. Slednje so novembra z letalom Falcon izvedle štiri prevoze za potrebe zavoda Slovenija Transplant. Od podpisa pogodbe o sodelovanju, marca 2015, so dežurne posadke 152. letalske eskadrilje izvedle že 65 prevozov, kar je v povprečju 13 intervencij na leto.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.