Naslovnica Svet & EU Po devetih mesecih pandemije se je rodila prva strategija Komisije EU

Po devetih mesecih pandemije se je rodila prva strategija Komisije EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko ves svet nestrpno pričakuje začetek množičnih cepljenj proti koronavirusu, pa je Komisija EU pravkar predstavila strategijo za trajnostno obvladovanje pandemije v prihajajočih zimskih mesecih. Komisijo skrbi predvsem druženje med prazniki, sicer pa so strategijo poimenovali ‘Ostanite varni pred COVID-19 pozimi’. V strategiji ni nič takega, kar ne bi letos že spomladi počeli po raznih državah EU.  

Po devetih mesecih pandemije se je rodila prva strategija Komisije EU

Prizor z enega od poletnih zasedanj Evropske komisije (foto: FB Komisija EU)

 

Evropska komisija je pravkar predstavila strategijo za trajnostno obvladovanje pandemije v prihajajočih zimskih mesecih in jo naslovila ‘Ostanite varni pred COVID-19 pozimi’. Vrhovni organ EU je torej potreboval 9 mesecev, da je pripravil prvi dokument, ki ga je poimevnoval kot skupne strategija EU. Do danes so se namreč vrstila zgolj priporočila, kot so bila aprilski evropski načrt za postopno odpravo zajezitvenih ukrepov, julijsko sporočilo o kratkoročni pripravljenosti in oktobrsko sporočilo o dodatnih ukrepih za odziv na COVID-19.

Nova skupna strategija EU se zdi nekakšen PR-povzetek najboljših ukrepov posameznih držav EU in ne prinaša nič revolucionarno novega. Priporoča le stalno previdnost v zimskem obdobju in kasneje v letu 2021, ko se bo začelo množično izvajanje varnega in učinkovitega cepljenja. Temeljna točke strategije je omejevanje fizičnih in družbenih stikov, sploh v  zaprtih prostorih (kar je značilnost zimskih mesecev) in še posebej med prazniki.

Po menenju Komisije bi morali biti vsi ukrepi ciljno usmerjeni in bi morali obenem temeljiti na lokalnih pandemioloških razmerah. Omenjeno je tudi testiranje, sledenje stikom in delovanje Evropskega strežnika za povezovanje vstopnih točk (EFGS), ki omogoča čezmejno sledenje, strategija pa od držav članci EU zahteva usklajen pristop k morebitnemu povečanju obsega potovanj med prazniki ob koncu leta.

»Pripraviti je treba prometno infrastrukturo in jasno sporočiti zahteve glede karantene, ki se lahko uvede, kadar so epidemiološke razmere v regiji izvora slabše od namembnega kraja. Vzpostaviti bi bilo treba načrte neprekinjenega poslovanja za zdravstvene ustanove, da se zagotovi obvladovanje izbruhov COVID-19 in ohranitev dostopa do drugih zdravljenj. S skupnimi javnimi naročili se lahko obravnava pomanjkanje medicinske opreme.

Pandemična utrujenost in duševno zdravje sta naravna odziva na trenutne razmere. Države članice bi morale upoštevati smernice Svetovne zdravstvene organizacije za evropsko regijo o oživitvi javne podpore za obvladovanje pandemične utrujenosti. Okrepiti bi bilo treba tudi psihosocialno podporo,« so še sporočili s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.