Naslovnica Svet & EU Leto 2019 bodo zaznamovale tudi volitve v Evropski parlament

Leto 2019 bodo zaznamovale tudi volitve v Evropski parlament

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski državljani bodo maja 2019 izbirali svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. Z volitvami v Evropski parlament ljudje iz vseh držav članic EU izberejo 705 predstavnikov, ki bodo v naslednjem petletnem mandatu zastopali njihove interese v parlamentu.

parla euKritiki EU trdijo, da ima Parlament EU premalo dejanske moči, predsednik Evropske komisije pa preveč (foto: europarl.europa.eu)

 

Volitve v Evropski parlament bodo v vseh državah članicah EU organizirane med 23. in 26. majem 2019, v Sloveniji pa bodo predvidoma potekale v nedeljo, 26. maja. Slovenski poslanci v evropskem parlamentu so voljeni neposredno na podlagi splošne in enake volilne pravice za dobo petih let. Volilni sistem je proporcionalen s preferenčnim glasovanjem – volivci imajo tako možnost, da neposredno vplivajo na izbiro kandidatov in ne samo na izbiro političnih strank.

S posamezne liste so izvoljeni tisti kandidati, ki prejmejo največje število preferenčnih glasov.Volilno pravico imajo pod enakimi pogoji kot slovenski državljani tudi državljani držav članic EU, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče. Državljani, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, lahko glasujejo na slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu ali pa po pošti.

“Z volitvami v Evropski parlament soodločamo o smeri, v kateri bo naslednjih pet let delovala evropska politika na različnih področjih, kot na primer mednarodna trgovina, varnost, zaščita potrošnikov, boj proti podnebnim spremembam in gospodarstvo,” sporočajo s Parlamenta EU. Sicer evropski poslanci oblikujejo novo zakonodajo EU, obenem pa tudi skrbijo za demokratični nadzor drugih evropskih ustanov, na primer Evropske komisije.

Evropa se trenutno sooča s številnimi izzivi, od migracij do podnebnih sprememb, od brezposelnosti med mladimi, pa vse do varstva zasebnosti. “Živimo v vse bolj povezanem in tekmovalnem svetu, v katerem pa Evropska unija ni samoumevna. Večina nas misli, da je samoumevna tudi demokracija, vendar se hkrati zdi, da je vse bolj ogrožena.

S glasovanjem na volitvah imamo možnost, da soodločamo, v kakšni Evropi želimo živeti. Tokrat ne bo dovolj samo upanje na boljšo prihodnost, tokrat moramo zanjo vsi prevzeti odgovornost,” še pravijo na spletu Parlamenta, kjer jim je osnovni cilj, da na volitve privabijo več državljanov kot v zadnjih letih. Prav vse bolj skromna udeležba na evropskih volitvah je ena od najbolj črnih točk evropske demokracije.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.