Naslovnica Svet & EU Lenarčič si je odšel osebno ogledat krizne razmere v Armeniji

Lenarčič si je odšel osebno ogledat krizne razmere v Armeniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je konec tedna obiskal Armenijo. Tam so namreč na pragu humanitarne katastrofe, potem ko se je v državo zateklo že preko 100.000 ljudi armenske narodnosti iz Gorskega Karabaha.
Lenarčič si je odšel osebno ogledat krizne razmere v Armeniji

Janez Lenarčič in podpredsednik armenske vlade Tigran Khachatryan (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Po zadnji vojaški intervenciji azerbajdžanskih sil je samooklicana država Artsak, oziroma armenska enklava Gorski Karabah dokončno prenehala obstajati kot samostojna politična tvorba. Zaradi strahu pred azerbajdžanskim maščevanjem so se začeli prebivalci armenske narodnosti iz te regije množično izseljevati v sosednjo državo Armenijo. Leta 2015 naj bi imel Gorski Karabah 150.000 ljudi, a naj bi do letos to število že upadlo na okrog 120.000.

Sedaj pa je baje samo od 24. septembra do 4. oktobra v Armenijo pribežalo že preko 100.000. ljudi. Armenija naj bi imela skupno nekaj prek 3.000.000 prebivalcev in po besedah predsednika vlade Nikola Pashniana naj bi ob pričetku eksodusa razpolagala le s kapacitetami za približno 40.000 beguncev. Zato se je Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič konec tedna odpravil v Armenijo, kjer bo usklajeval pomoč EU tej državi.

»V okviru humanitarnega odziva bodo v Erevan tako iz EU prispele nujne potrebščine, med drugim higienski kompleti, kuhinjski pripomočki, odeje in svetilke, ki bodo ljudem pomagale ublažiti nastanitveno stisko. Na prošnjo Armenije je bil aktiviran tudi mehanizem EU na področju civilne zaščite. Več držav EU je že ponudilo nujno potrebno opremo za zatočišča, hrano in medicinsko opremo,« so pojasnili z Evropske komisije.

Poleg tega so ponudili zdravstveno pomoč žrtvam eksplozije skladišča za gorivo v Stepanakertu, prvi let je v Pariz že odpeljal prve paciente. Sicer je EU je v preteklih tednih Armeniji že namenila več kot 10 milijonov evrov humanitarne pomoči kot odgovor na krizo. S temi sredstvi bodo zagotovili denarno pomoč, zatočišče, prehransko varnost, sredstva za preživetje in psihološko podporo beguncem iz Gorskega Karabaha.

Komisar Lenarčič pa se je oziroma se še bo med delovnim obiskom Armenije srečal z najvišjimi predstavniki armenskih oblasti, s humanitarnimi partnerji EU v Armeniji in pa tudi z begunci, oziroma si bo osebno ogledal zatočišča za razseljene iz Gorskega Karabaha.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.