Naslovnica Svet & EU Lavrov se prihodnji teden vrača v Slovenijo

Lavrov se prihodnji teden vrača v Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Le nekaj dni po evropskih volitvah bo Slovenija v središču pozornosti svetovne javnosti. Obiskal jo bo namreč ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se bo srečal s trojico Pahor-Šarec Cerar. V času, ko NATO vse bolj rožlja z orožjem na mejah Rusije in se svet spet oblikuje po Orwellovem romanu ‘1984’, je dialog med Slovenijo in Rusijo še posebej pomemben.    

Lavrov se prihodnji teden vrača v Slovenijo Prizor z obiska Lavrova pred petimi leti (foto:Borut Podgoršek, MORS)

 

V torek in v sredo, 28. in 29. maja 2019, se bo na delovnem obisku v Republiki Sloveniji ponovno ustavil Minister za zunanje zadeve Ruske federacije Sergej Lavrov. Kot so poudarili v Ministrstvu za zunanje zadeve republike Slovenije (MZZ), ta obisk predstavlja nadaljevanje dolgega in plodnega bilateralnega dialoga med državama. Skupaj s slovenskim kolegom Cerarjem bosta osta obravnavala dvostranske odnose med Slovenijo in Rusijo, gospodarsko sodelovanje ter aktualne razmere v mednarodni skupnosti.

Najbrž bodo v segmentu mednarodne politike osrednje teme kopičenje sil NATA v bližini ruskih mej, zagotovo pa bo beseda tekla tudi o Siriji, Iranu in Ukrajini. V ekonomskem segmentu bo najbrž govora o ekonomske sodelovanju Slovenije in Rusije, o ruskih tokovih zemeljskega plina za države Evropske unije ter o gospodarskih sankcijah in trenutnemu ekonomskemu položaju v Rusiji.   

Minister Lavrov se bo srečal tudi s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in s predsednikom vlade RS Marjanom Šarcem. “Ob priložnosti obiska bo v Šmartnem pri Litiji odkrit spomenik avtorju prvega rusko-slovenskega slovarja Davorinu Hostniku,” so še sporočili z MZZ. Delovni del obiska bo zaključila skupna tiskovna konferenca ministra dr. Cerarja in ministra Lavrova na Ministrstvu za zunanje zadeve. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.