Naslovnica Trendi Odlični petnajsti, Severina in Velika panonska muzika

Odlični petnajsti, Severina in Velika panonska muzika

Avtor: Spletno Uredništvo

 

Z RTV Slovenija so poročali o zapletu, ki je povzročil spremembo končnih rezultatov zadnje Evrovizije. Za nekatere ‘odlično’ 13. mesto Zale Kralj in Gašperja Šantla je tako postalo 15. mesto. Poleg tega so napovedali ekskluzivni intervju s Severino in radijski koncert Velike panonske muzike ob 100. obletnici priključitve Prekmurja.

Odlični petnajsti Severina in Velika panonska muzikaSeverina in Vesna (foto: SOJ RTV SLO)

 

Evrovizija se je letos malce uštela. In sicer pri rezultatih. Zveza evropskih radiotelevizij EBU je namreč šele včeraj objavila popravljene končne rezultate glasovanja v finalnem izboru Pesmi Evrovizije 2019. Do zapleta je prišlo, ker je bila beloruska žirija zaradi javne objave glasovanja po prvem predizboru izločena. To pa je sprožilo plaz sprememb, saj so potem zaradi človeške napake pri izračunu nadomestnega glasovanja beloruske žirije v finalnem izboru in po ponovnem izračunu so nastale spremembe pri kar uvrstitvi 14 državah.

»Tudi pri Sloveniji, ki sta jo prehitela Ciper in Malta. Končni slovenski rezultat je tako 15. mesto. Število prejetih točk Slovenije se ni spremenilo«, so zapisali v sporočilu za javnost. Za nekatere ‘odlično’ 13. mesto Zale Kralj in Gašperja Šantla je tako postalo ‘malo manj odlično’ 15. mesto. To, da se skupno število točk, 6. mesto Slovenije v polfinalu in uvrstitev na 11. mesto finala po glasovanju gledalcev, kljub zapletom v Belorusiji niso spremenili, pa ne more biti prav velika tolažba. 

Bolj pozitivna novost RTV SLO je ekskluzivni intervju s pevko Severino, ki bo na sporedu v torek, 11. junija ob 20.55 na TV SLO 2. Severina Kojić bo tedaj gostovala v pogovorni oddaji Vesne Milek ‘Od blizu’, s katero sta posneli enega od najbolj osebnih televizijskih intervjujev v Severinini karieri. »Severina je že pred snemanjem povedala, da pričakuje, da bo to eden od najpomembnejših intervjujev v njeni karieri, saj pozna in ceni delo novinarke Vesne Milek, s katero sta se nekajkrat že srečali,« pravijo na RTV.

Istega dne pa se na Radiu Slovenija obeta izjemen koncert, oziroma radijska oddaja ‘Slovenska zemlja v pesmi in besedi’. Gre za poseben večer ‘Velike panonske muzike’ ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. 11. junija se bo namreč ob 20. uri začel izjemen prenos v živo iz Kulturnega doma Beltinci.

»Glasba se bo razvila iz strasti značilnih in še danes cenjenih prekmurskih godčevskih viž — od šamarjanke do čardaša — s cimbalami (Marko banda), izrazila trpkost notranje bolečine (Maruša Mujdrica in Andi Sobočan), dokazala moč za premagovanje domotožja na izseljeniškem delu v tujini (zakonca Donko), prepričala s prenosom izročila od očeta na sina (Vlado in Milan Kreslin),

pripovedovala zgodbe v edinstvenem prekmurskem dvoglasju (Irmice), oživila kontemplacijo pozabljenih protestantskih mrtvečih pesmi v stari prekmurščini (Pevci evangeličanske cerkve iz Križevcev). Dokazala aktualnost ljudskih zgodb in ljudskega melosa v etno izvedbah (Êdna, Ethnotrip), enovitost različnega pa udejanjila z odsevom klezmerja (Romska glasbena zasedba Romano Glauso).

Drugačno, svojeglavo, drzno in neuklonljivo ljubezen bo orisal Feri Lainšček. S cimbalami svojo glasbo bogati Marko banda. O trmastih, svojeglavih in muhastih ljudeh bo pripovedoval Vlado Žabot. Štefan Kardoš bo izrazil epilog groteske varanja iz Rizling polke. Dušan Šarotar pa se bo dotaknil posameznika v mestu – varašu v drugi svetovni vojni,” so o tem izjemnem dogodku za vse ljubitelje panonskega melosa med drugim zapisali pri RTV SLO. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.