Naslovnica Svet & EU Koronavirus ostaja v ospredju, govora pa bo tudi o beguncih in terorizmu

Koronavirus ostaja v ospredju, govora pa bo tudi o beguncih in terorizmu

Avtor: Spletno Uredništvo

Tudi ta teden se bodo različni odbori Evropskega parlamenta posvetili vrsti zelo aktualnih tem. Prednostno bodo razpravljali o skupni evropski strategiji za cepivo proti koronavirusu Covid-19, izmed ostalih tematik pa izstopata terorizem in humanitarna pomoč za begunce.

Koronavirus ostaja v ospredju govora pa bo tudi o beguncih in terorizmuTudi ta teden bo minil v znamenju pestrega političnega dogajanja v Parlamentu EU (footo: europarl.europa.eu)

 

Z Evropskega parlamenta so sporočili, da so v Odboru za okolje (ENVI) že danes opravili razgovor s komisarko za zdravje Stello Kyriakides. Dotaknili so se skupne strategije EU pri razvoju cepiva proti koronavirusu Covid-19, v četrtek pa bodo o tej problematiki debatirali še z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom.

Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve (EMPL) bo v naslednjih urah glasoval o posodobitvah smernic EU glede politik zaposlovanja v državah članicah, kar je prav tako močno povezano s posledicami pandemije koronavirusa. Korigirane smernice bodo namreč pomagale pri blaženju negativnih ekonomskih posledic pandemije, saj bodo vsebovale priporočila za ohranjanje delovnih mest in za ustvarjenje novih.

V sredo bo odbor za proračun (BUDG) odločil, ali bo EU nakazala novih 100 milijonov evrov pomoči za sirske begunce v Jordaniji in Libanonu ter r 485 milijonov evrov za pomoč beguncem v Turčiji. Posebej pereče bo vprašanje glede beguncev v Turčiji, Turčija je namreč še pred meseci ponovno odkrito grozila, da bo za vse begunce odprla meje proti zahodu (kar v manjši meri na skrivaj tudi počne) in s tem izsiljevala EU, da ji je nakazala denar. 

Turčija prav tako krši dogovor z EU glede vojne v Libiji, dnevno krši grški zračni prostor in ozemeljske teritorialne vode, nazadnje pa si je domislila, da ji pripada velik kos vzhodnega dela Sredozemskega morja in se zaradi tega sporekla tudi s Francijo. Vprašanje beguncev in turške politike, ki je že leta naklonjena terorističnim organizacijam, kot sta Islamska država in nekdanja Al Kaida (danes HTS), pa je neposredno povezano z vprašanjem terorizma.

Na srečanju odbora za državljanske svoboščine (LIBE) Parlamenta EU bo tako vodja Evropolovega Evropskega centra za boj proti terorizmu Manuel Navarette jutri predstavil poročilo o stanju terorizma v EU in spregovoril tudi o trenutnih trendih ‘običajnega’ kriminala na evropskih tleh.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.