Naslovnica Svet & EU Koronavirus je glede emisij naredil več kot predpisi EU

Koronavirus je glede emisij naredil več kot predpisi EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije prihaja pozitivna novica glede zmanjšanja emisij toplogrednih plinov v lanskem letu. Po uradnih podatkih naj bi se emisije toplogrednih plinov upravljavcev, vključenih v sistem EU za trgovanje z emisijami (EU ETS), lani v primerjavi z letom prej zmanjšale za 13,3 %.
Manj delavcev v tovarnah in manj turistov na letalih pomeni manj škodljivih emisij (foto: FB XPRIZE)

Čeprav je to znatno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v lanskem letu v veliki meri rezultat pandemije koronavirusa, pa je Evropski sistem trgovanja z emisijami (ETS) po mnenju Komisije EU vseeno med najučinkovitejšimi orodji in temelj podnebne politike EU. Sistem sicer zajema emisije iz več kot 10.000 elektrarn, industrijskih obratov in letalskih prevoznikov, ki skupaj proizvedejo približno 40 % emisij toplogrednih plinov v EU.

»Lansko zmanjšanje je posledica’ padca emisij iz fiksnih naprav za 11,2% in izrednega padca emisij za 64,1% emisije v letalstvu. V elektroenergetskem sektorju so se emisije zmanjšale za 14,9%, kar odraža tako zmanjšanje porabe električne energije zaradi pandemije kot tudi preusmeritev s proizvodnje električne energije iz premoga na električno energijo iz obnovljivih virov,« so zapisali v dokumentu Komisije EU.

Evropska komisija bo predvidoma do junija pripravila nove zakonodajne predloge za razširitev sistema EU ETS. Sveženj novih predpisov nastaja po imenom ‘Fit for 55’, poleg ostalega pa naj bi se novosti prilagajale povečanim evropskim podnebnim ambicijam. Sicer pa so vsi podatki o emisijah in trgovanju z njimi na voljo na spletnem mestu dnevnika transakcij Evropske unije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.