Naslovnica Kronika Akcija Hitrost in evropski policijski maraton

Akcija Hitrost in evropski policijski maraton

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je po vsej državi začela akcija za večjo varnost v prometu, ki so jo poimenovali ‘Hitrost’. Trajala bo do nedelje, 25. aprila 2021, v tem času pa bodo policisti ustavljali vse tiste voznike, ki vozijo prehitro. V sredo bodo aktivnosti še posebej intenzivne, saj bo ta  dan potekala obsežna vseevropska akcija za varnost v prometu.
Ker so se po državi odprle gostinske terase, bo najbrž zraslo tudi število alkotestov  (foto: Uroš Modic/AMZS/policija.si)

Nacionalno preventivno akcijo ‘Hitrost’ usmerja Javna agencija RS za varnost prometa, osrednjo vlogo pa ima slovenska Policija. Do nedelje bodo namreč policisti po celotni državi izvajali vrsto poostrenih nadzorov prometa in ukrepali zoper vse tiste voznike, ki bodo prekoračili dovoljene meje hitrosti. Na agenciji pa bodo v teh dneh skrbeli za spletno kampanjo in za ozaveščanje javnosti.

Akcija ‘Hitrost’ pa bo hkrati del vseevropske akcije za večjo varnost v prometu. »V sredo, 21. aprila 2021, bo v več državah EU potekal tudi maraton nadzora hitrosti, ki se mu bo slovenska Policija priključila z izvajanjem 12-urnega nadzora. Ta se bo pričel ob 6. uri zjutraj in bo potekal do 18. ure. Lokacije, kjer bomo v času maratona nadzora hitrosti izvajali nadzore, bomo objavili na naših spletnih straneh,« so sporočili s Policije.

Evropski maraton bo vodilo Evropsko združenje prometnih policij (ROADPOL). Sicer je jasno, da je namen ‘Hitrosti’ in sorodnih akcij umirjanje hitrosti na slovenskih cestah, zmanjševanje nevarnosti in ohranitev življenj. Statistika je zgovorna. Lani so policisti kljub manjšemu obsegu prometa zaznali kar 116.180 kršitev s področja hitrosti, kar je skoraj 2.000 kršitev več kot leto pred tem.

Precej bolj pomembno od števila kršitev pa je število življenj, ki je ugasnilo zaradi previsoke hitrosti. Lani je tako zaradi posledic prehitre vožnje umrlo 27 oseb, letos pa že sedem ljudi (od tega trije pešci, ki so bili žrtve nesreč). Analiza statističnih podatkov kaže na zanimiv trend. Tretjina prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti se zgodi ponoči, prav tako se približno tretjina vseh smrtnih prometnih nesreč zgodi v nočnem času.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.