Naslovnica Svet & EU Konferenca o prihodnosti Evrope išče nove predloge

Konferenca o prihodnosti Evrope išče nove predloge

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je zaradi poletnih počitnic neaktiven že od sredine meseca julija, konec tedna pa je v javnost vseeno prišlo posebno povabilo. Konferenca o prihodnosti Evrope namreč od prebivalcev držav EU išče predloge o tem, kako naj se EU v prihodnje spremeni in kaj bi morale biti njene prioritete.
Konferenca o prihodnosti Evrope je z delom pričela že spomladi (foto: Conference on the Future of Europe FB)

Konferenca o prihodnosti Evrope poteka že od letošnje pomladi in je pravkar sredi najbolj pomembne faze. Trenutno se namreč zbirajo mnenja prebivalcev držav članic EU o tem, kako naj se EU loteva izzivov spreminjajočega se sveta. Z Evropskega parlamenta so sporočili, da je bilo na posebni spletni platformi doslej zbranih že več kot 5000 zamisli o različnih temah – od izrednih podnebnih razmer do evropske demokracije, radi pa bi zbrali še precej več predlogov.

Parlament EU , Svet EU in Komisija EU so se namreč zavezali upoštevati priporočila ljudi in sklepe konference. »Prispevki, zbrani na platformi, bodo osnova za celotno delo Konference, ki bo potekalo na štirih evropskih okroglih mizah. Na vsaki od njih bo razpravljalo 200 Evropejcev, izbranih naključno, a na način, ki bo zagotavljal, da predstavljajo EU kot celoto. Na osnovi vaših prispevkov bo vsaka okrogla miza oblikovala predloge sprememb.

Ti predlogi bodo nato posredovani plenarni skupščini Konference, ki združuje državljane in predstavnike Evropskega parlamenta, nacionalnih parlamentov, vlad držav EU, Evropske komisije, civilne družbe in socialnih partnerjev,« so pojasnili s Parlamenta EU in dodali, da bo nato vsaka okrogla miza izbrala 20 članov, ki jo bodo predstavljali na plenarnem zasedanju Konference, plenarnega zasedanja pa se bo skupaj udeležilo 108 državljanov.

Okrogle mize bodo potekale najmanj trikrat, vsakič jim bo sledilo plenarno zasedanje. Plenarna skupščina se bo prvič zbrala oktobra in potem enkrat mesečno od decembra do marca prihodnjega leta. Spomladi 2022 bo izvršni odbor Konference pripravil končno poročilo in iz zamisli državljanov oblikoval predloge za konkretne ukrepe.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.