Naslovnica Svet & EU Konec počitnic tudi za evroparlamentarce

Konec počitnic tudi za evroparlamentarce

Avtor: Spletno Uredništvo

Po praznikih se vračajona delo tudi poslanciv Evropskem parlamentu. Na januarskem plenarnem zasedanju bo govora o romunskem predsedovanju EU, o dogajanju v zvezi z Brexitom, o vplivu prihajajočih avtonomnih vozil in o 20. obletnici evra. Zasedanje bo v Strasbourgu potekalo od ponedeljka 14. do četrtka 17. januarja.

euro 20Evropska valuta je 1. januarja praznovala okrogloh 20 let obstoja (foto: europarl.europa.eu)

 

V torek 15. januarja bo romunska predsednica vlade Viorica Dăncilă v parlamentu predstavila prioritetne naloge šestmesečnega predsedovanja njene države Svetu EU. Pred tem bo njen predhodnik, avstrijski kancler Sebastjan Kurz, predstavil dosežke avstrijskega predsedovanja, ki se je zaključilo s pričetkom leta 2019. Poslanci se bodo nato posvetili avtonomnim vozilom, ki bodo po sedanjih načrtih že od leta 2020 realnost na cestah EU.

Parlament želi, da Evropa postane vodilna v svetu na področju razvoja avtonomne mobilnosti. V torek bodo poslanci tako glasovali o iniciativi za avtonomno vožnjo. Iniciativa poudarja potrebo po nadaljnjem razvoju in investicijah na tem področju, da bi hitro rastoči sektor avtonomne vožnje v Evropi pridobil dovolj sredstev za razvoj. Istočasno pa poudarjajo tudi potrebo po primernih pravilih za varnost in odgovornost v prometu, ki bodo upoštevala tehnološki napredek vozil. 

Evropska monetarna valuta Evro je 1. januarja praznovala 20 let obstoja. V torek bo Evropski parlament okroglo obletnico skupne valute ovekovečil s posebnim dogodkom na plenarnem zasedanju. V sredo pa bodo poslanci na plenarnem zasedanju najprej obravnavali tekoče dogodke, povezane z vse bolj zapletenim britanskim izstopom iz EU.

Parlament bo v sredo obravnaval tudi predloge za dopolnitev evropskih postopkov glede pesticidov. Poslanci želijo s spremembami, ki predvidevajo večjo transparentnost, okrepiti zaupanje v postopke, ki odobravajo uporabo določenih pesticidov v Evropi. Prav tako bo v sredo španski predsednik vlade Pedro Sanchez s poslanci razpravljal o pogledih na prihodnost Evrope. To bo že 15. v seriji tovrstnih razprav Evropskega parlamenta z voditelji držav EU. 

Zanimivo bo spremljati, kaj bo predsednik Španije povedal o prihodnosti – Katalonije. Na spletni strani evropskega parlamenta so še doddali, da bodo poslanci  bodo v četrtek glasovali še o vzpostavitvi pravil, ki bi državam, ki ne spoštujejo principov vladavine prava, neodvisnosti sodstva ali ukrepov proti prevaram in korupciji, otežil dostop, ali kar onemogočili poti do prejemanja evropskih sredstev. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.