Naslovnica Svet & EU Konec financiranja novih premogovniških infrastruktur

Konec financiranja novih premogovniških infrastruktur

Avtor: Spletno Uredništvo
Države članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje (OECD) so pričele razpravo glede možnosti prepovedi kreditov za mednarodne projekte, pri katerih se električna energija proizvaja iz premoga. S takšno politiko se strinjajo Svet EU, Komisija EU in tudi skupina G7, kar je skladno z načrti EU o intenzivni in hkrati pravični globalni preobrazbi v smeri podnebne nevtralnosti.
Vsi se strinjajo, da se premogu čas izteka (foto: pixabay.com)

Evropska komisija se je februarja letos odločila, da bo v okviru trgovinske politike predlagala takojšnjo odpravo podpore izvoznim kreditom za sektor pridobivanja energije iz premoga. Tudi članice skupine G7 so se na srečanju v Veliki Britaniji junija letos strinjale, da globalne naložbe v proizvodnjo energije iz premoga nasprotujejo načrtom omejevanja globalnega segrevanja za do 1,5 °C.

Zato je na začetku meseca EU skupaj s šestimi preostalimi državami predstavila predlog,  za uskladitev dejavnosti agencij za izvozne kredite s cilji Pariškega sporazuma. »Evropska unija je udeleženka Sporazuma OECD o uradno podprtih izvoznih kreditih, zato ima pomembno vlogo pri prizadevanjih za zagotovitev enakih konkurenčnih pogojev na mednarodni ravni ter doseganju skupnih podnebnih ciljev.

EU je zavezana k odpravi podpore izvoznim kreditom za premog brez izravnalnih ukrepov, hkrati pa je na mednarodni ravni vključena v pravični prehod,« so pojasnili z Evropske komisije. Tudi Svet EU je že januarja letos pozval k odpravi škodljivih subvencij za fosilna goriva – na globalnem nivoju in v dogovorjenem časovnem okvirju. Prvi korak naj bi bila prav takojšnja ustavitev financiranja novih premogovniških infrastruktur v tretjih državah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.