Naslovnica Svet & EU Komisija EU tudi zaradi Slovenije z novimi zakoni o svobodi medijev

Komisija EU tudi zaradi Slovenije z novimi zakoni o svobodi medijev

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je predlagala novo zakonodajo o svobodi medijev, oziroma nov sklop pravil za zaščito pluralnosti in neodvisnosti medijev v EU. Pri tem je močno upoštevala tudi sedanje razmere v Sloveniji.
Komisija EU tudi zaradi Slovenije z novimi zakoni o svobodi medijev

Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen govori na konferenci o prihodnosti Evrope (foto: FB European council)

Evropska komisija je očitno zadnje mesece zelo dobro spremljala, kaj se dogaja na medijskem področju pri nas v Sloveniji. V sporočilu za javnost je namreč najprej napisala, da novi predpisi vključujejo zaščitne ukrepe proti političnemu vmešavanju v uredniške odločitve in proti nadzoru, da se osredotočajo na neodvisnost in financiranje javnih medijev, na preglednost lastništva medijev in na področje dodeljevanja državnih oglaševalskih sredstev.

Prav vse našteto bilo namreč v zadnjih mesecih očitano s strani slovenske javnosti glede dogajanja na domači medijski sceni. Drugje po EU pa imajo drugačne težave, zato bo zakonskih novosti veliko. »Poleg tega določa ukrepe za razkritje nasprotij interesov, obravnava vprašanje koncentracije medijev ter kot čuvaja svobode medijev ustanavlja nov, neodvisen evropski odbor za medijske storitve, sestavljen iz nacionalnih organov za medije.

Komisija je sprejela tudi dopolnilno priporočilo, s katerim želi spodbuditi notranje zaščitne ukrepe za uredniško neodvisnost. V priporočilu so navedene številne prostovoljne najboljše prakse, ki jih je predlagala panoga, da bi povečali uredniško neodvisnost in preglednost lastništva,« so zapisali v sporočilo za javnost. O predlogu Komisije za uredbo bodo sedaj razpravljali Parlament EU in države članice oz. Svet EU.

Za večino slovenske javnosti je bil že način razdelitve državnih finančnih sredstev določenim zasebnim medijem v zadnjem obdobju zelo sporen, o dogajanju na RTV Slovenija pa bi se morali zamisliti tako šefi te ustanove, kot tudi slovenska politika, saj nov sklop pravil EU za zaščito pluralnosti in neodvisnosti medijev pritrjuje zahtevam zaposlenih na RTV, ki sicer še vedno stavkajo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.