Naslovnica Slovenija Predstavili bodo sanacijo ekosistemov spodnje Drave

Predstavili bodo sanacijo ekosistemov spodnje Drave

Avtor: Spletno Uredništvo
Direkcija Republike Slovenije za vode bo v torek novinarjem predstavila dosedanje ukrepe in predvidene aktivnosti pri projektu ‘zaDravo’. S projektom ‘zaDravo’ želijo predvsem izboljšati življenjske razmere v rečnih in obrečnih ekosistemih med Mariborom in državno mejo s Hrvaško.
Predstavili bodo sanacijo ekosistemov spodnje Drave

Pogled na aktualne aktivnosti v bližini Zlatoličja (foto: Uroš Vogrinc/DRSV)

Reka Drava ima med Mariborom in državno mejo pri Središču ob Dravi izražene posebne naravovarstvene in okoljske lastnosti, povezane s pestrostjo rečnih in obrečnih habitatov. To območje je polno številnih ogroženih in o varovanih živalskih ter tudi rastlinskih vrst. Drava in območja ob Dravi so določena kot posebna varstvena območja Natura 2000 in so že dlje časa deležna posebne okoljevarstvene pozornosti, nazadnje prek projekta ‘zaDravo’.

Vse doslej že izpeljane ukrepe in za prihodnost predvidene aktivnosti pri projektu ‘zaDravo’ bodo na licu mesta predstavili v torek (20. septembra), novinarje pa bo v Staršah gostila Direkcija Republike Slovenije za vode (DRSV). Poleg predstavnikov DRSV bodo spregovorili tudi zastopniki mariborske enote Zavoda RS za varstvo narave, Regionalne razvojne agencije za Podravje – Maribor in lokalni občinski funkcionarji.

V okviru projekta zaDravo’ so predvideni številni projekti, kot so spodbujanje hidromorfoloških procesov na območju Zlatoličja (izgradnja pasivnega zavarovanja na desni brežini in izgradnja zatoka na levi brežini s čiščenjem prodišča), čiščenje prodišča v Staršah, poglobitev iztočnega dela rokava Trčova ter izkop lokalnih poglobitev do nivoja talne vode ter ureditev kar 20 vodnih habitatov (mlak dvoživk).

Poleg tega bodo obnovili mrtvice v Muretincih in mrtvice Struga v Občini Duplek ter Ptuj, vzpostavili prehodnost med Dravo in njenimi pritoki (Miklavški potok in potok Bela), izboljšali pretočnost Šturmovega rokava in poskrbeli za revitalizacijo grajenih struktur Trčova.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.