Naslovnica Svet & EU Komisija EU trdi, da je tehnologija 5G manj škodljiva kot sedanja 4G

Komisija EU trdi, da je tehnologija 5G manj škodljiva kot sedanja 4G

Avtor: Spletno Uredništvo

Čeprav so delovne aktivnosti Komisije EU že nekaj mesecev osredotočene predvsem na problematiko izbruha pandemije koronavirusa, pa se novosti dogajajo tudi na drugih pomembnih področjih. Tako je pred kratkim Evropska komisija sprejela regolacijsko uredbo o tako imenovanih ‘majhnih antenah’, ki so nujne za postavitev omrežij 5G.

Komisija EU trdi da je tehnologija 5G manj škodljiva kot sedanja 4G

Majhne antene za 5G naj ne bi potrebovale urbanistična ali druga predhodna dovoljenja (foto: ec.europa.eu)

 

Evropska komisija je prve dni julija potrdila regulacijsko uredbo o brezžičnih dostopnih točkah majhnih površin oziroma t.i. majhnih antenah. Te točke oz. antene so osrednjega pomena za prehod na omrežja 5G, saj zagotavljajo visoko zmogljivost, večjo pokritost in visoke hitrosti povezav. Z novo uredbo je Komisija EU določila fizične in tehnične značilnosti majhnih celic za omrežja 5G.

»Brezžično omrežje 5G je steber družbeno-gospodarskega razvoja Evrope, saj bo omogočilo uvajanje novih storitev v zdravstvu, energetiki, transportu, izobraževanju in na mnogih drugih področjih,« je ob tem pojasnil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. Čeprav se med navadnimi ljudmi glede tehnologije pete generacije pojavlja veliko teorij zarote in tudi kakšna popolna neumnost, je njena uporaba v EU neizbežna.

Komisija EU zagotavlja, da bo tehnologija 5G bo podprla digitalizacijo zdravstvenega sektorja, zato bo medicinska obravnava dostopnejša, hitrejša in natančnejša. Pomagala bo pri trajnostnih politikah, povečala bo varnost v urbanih okoljih, olajšala bo pot do čistih virov energije, omogočila neposredne komunikacije med vozili v prometu z namenom zmanjševanja nesreč ter tlakovala pot za inovativne rešitve v različnih gospodarskih panogah.

Nove majhne celice (antene) bodo manj vidne, proizvajale bodo manj elektromagnetnih emisij, uporabljale bodo nižjo raven moči in bodo zato ustvarile nižje stopnje izpostavljenosti kot sedanja ‘4G’ infrastruktura. Celotna izpostavljenost okolja z uvedbo omrežij 5G bo torej primerljiva z obstoječimi nivoji in bo hkrati precej pod dovoljeno mejo izpostavljenosti, katera je 50-krat nižja od ravni, za katero znanost pravi, da bi lahko imela vpliv na zdravje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.