Naslovnica Svet & EU Komisija EU spodbuja nove študije o Kitajski

Komisija EU spodbuja nove študije o Kitajski

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar pričala uvajati nov program štipendij za študij o Kitajski. Uradno je namen programa spodbujati strateško sodelovanje z možganskimi trusti in univerzami pri številnih različnih vprašanjih, ki so povezana s Kitajsko.
Komisija EU spodbuja nove študije o Kitajski

Predsednik Evropskega sveta Michel in predsednik Kitajske Ši med lanskim obiskom (foto: consilium.eiuropa.eu)

Evropska komisija je pravkar vzpostavila nov program štipendij, katerega osnovni namen je spodbujati strateško sodelovanje z možganskimi trusti in z univerzami pri številnih različni vprašanjih, ki so povezana s Kitajsko. Končni cilj je predvsem izkoristiti poglobljeno strokovno znanje o Kitajski iz Evrope in zunaj nje ter razširiti osnovo znanja o tej državi znotraj Komisije EU.

»Štipendije bodo združevale politično usmerjene akademike iz svetovnih možganskih trustov in univerz, ki so specializirani za politična, družbena, gospodarska, digitalna, okoljska in podnebna, varnostna ali zgodovinska vprašanja, povezana s Kitajsko,« so pojasnili z Evropske komisije. Sicer bodo te štipendije sodile pod okrilje notranjega svetovalnega organa Komisije EU, imenovanega IDEA, ki je bil ustanovljen za zagotavljanje idej za temeljne prednostne naloge, vključno z geopolitiko.

Štipendisti bodo izbrani izključno na podlagi njihovega slovesa, usposobljenosti in strokovnega znanja, štipendije pa bodo imele dinamično strukturo s štipendisti, ki se bodo pridružili v obdobju od 6 do 12 mesecev, da bi prinesli določena strokovna znanja. Dodali so še informacijo, da bo za vsako obdobje bo ponujenih največ 15 štipendij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.