Naslovnica Svet & EU Komisija EU predlaga pristopna pogajanja z Ukrajino in z Moldavijo

Komisija EU predlaga pristopna pogajanja z Ukrajino in z Moldavijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj objavila ‘Širitveni sveženj 2023’ in hkrati tudi vrsto dokumentov, v katerih se bile podane podrobne ocene napredka Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije, Srbije ter celo Turčije na poti k vključitvi v EU. Prvič pa so objavili tudi ocene o napredku Ukrajine, Moldavije in Gruzije.
Komisija EU predlaga pristopna pogajanja z Ukrajino in z Moldavijo

Predsednica Parlamenta EU Roberta Metsola maja letos med obiskom Moldavije (foto: FB Roberta Metsola)

V najnovejšem poročilu Komisije EU je govora predvsem o napredku, doseženem pri izvajanju temeljnih reform, pa tudi glede zagotavljanja jasnih smernic o prihodnjih prednostnih nalogah po posameznih državah. S Komisije EU so ob tem poudarili, da je približevanje oziroma vključevanje v EU proces, ki temelji na dejstvih in je v celoti odvisen od objektivnega napredka, ki naj bi ga dosegla vsaka država.

Od vseh omenjenih balkanskih držav ostaja Bosna in Hercegovina najresnejša kandidatka za polnopravno članstvo v EU. Komisija EU je namreč priporočila začetek pristopnih pogajanj z BiH, a šele tedaj, ko bo dosežena potrebna stopnja izpolnjevanja meril za članstvo. Albanija, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija in tudi Srbija pa se zadnje čase sicer aktivno lotevajo vrste potrebnih reform, a jih na poti V EU čaka še precej dela.

V dokumentu je omenjena tudi Turčija, ki ostaja ključna partnerica Evropske unije in celo država kandidatka, čeprav so pristopna pogajanja že od leta 2018 v skladu s sklepom Evropskega sveta v popolnem mirovanju, turška država pa sploh ni spremenila negativnega trenda oddaljevanja od EU. Povsem nasprotno pa je stališče Komisije EU glede približevanja Ukrajine in Moldavije.

Evropska komisija je namreč priporočila, da Svet EU začne pristopna pogajanja z Ukrajino in tudi z Moldavijo. »Poleg tega Komisija EU priporoča, da Svet EU sprejme pogajalske okvire, ko Ukrajina in Moldavija sprejmeta nekatere ključne ukrepe. V primeru Gruzije Komisija EU glede na dosežene rezultate priporoča, da Svet EU Gruziji podeli status države kandidatke, pod pogojem, da se sprejmejo številni koraki,« do med drugim zapisali v dokumentu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.