Naslovnica Kronika Velika večina nezakonitih odpadkov ni bila iz Slovenije

Velika večina nezakonitih odpadkov ni bila iz Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo je objavil informacijo, da je prejšnji mesec potekala operacija ‘Demeter IX’. To je bila mednarodna akcija za preprečevanje nezakonitega čezmejnega pošiljanja nevarnih in drugih odpadkov ter snovi, ki tanjšajo ozonski plašč. Ker je Slovenija tranzitna država, je moč pričakovati, da se bo vedno našel kakšen kršitelj.
Velika večina nezakonitih odpadkov ni bila iz Slovenije

Vreča z odpadki, ki so ostanki pri obdelavi kovin (foto: IRSOE/gov.si)

Operacija ‘Demeter IX’  je potekala v organizaciji Svetovne carinske organizacije.

Z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo (IRSOE) so spomnili, da je bila prva ‘Operacija Demeter’ izvedena v letu 2009 in je bila usmerjena k odkrivanju nezakonitih pošiljk odpadkov iz Evrope v azijske in afriške države. Letos pa je akcija bila na vrsti že devetič, poleg IRSOE pa sta sodelovala še Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) in enote slovenske Policije.

»V mesecu oktobru so opravili 13 skupnih akcij nadzora nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov in sicer 6 nadzorov v Luki Koper, po en nadzor pa na počivališču Povir, Starine, Pince, Dobrenje, avtocestni kontrolni točki Kompolje in Log Brezovica ter na mejnem prehodu Obrežje. Skupno je bilo pregledanih 137 pošiljk odpadkov, ki so se pošiljale preko meja, opravljenih je bilo 91 fizičnih in 46 dokumentarnih pregledov,« so pojasnili z inšpekcije.

Opravljenih je bilo tudi več pregledov tovornih vozil, ki niso imela table ‘A’ za čezmejno pošiljanje odpadkov, kot tudi vozil, ki so prevažala odpadke znotraj Slovenije. Odkrite so bile 4 večje nezakonite pošiljke odpadkov – 10 kontejnerjev odpadne plastike iz Hrvaške na poti preko Luke Koper v Turčijo, pošiljka odpadnega bakra iz Slovenije na Kitajsko, pošiljka odpadnega lesa iz Italije na Hrvaško ter pošiljka odpadne plastike iz Italije v Bolgarijo.

Poleg tega so slovenski organi od avstrijskih kolegov dobili obvestilo o nezakoniti pošiljki mešanih odpadkov iz Slovenije v Nemčijo. Med akcijo so bile ugotovljene še nekatere druge nepravilnosti glede označbe tovornih vozil in glede nepopolne dokumentacije, zato so bili v teh primerih uvedeni prekrškovni postopki.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.