Naslovnica Svet & EU Komisija EU poroča o razmerah v Hongkongu in Macau

Komisija EU poroča o razmerah v Hongkongu in Macau

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija in njen visoki predstavnik za to mednarodno področje sta pravkar objavila letni poročili o političnem in o gospodarskem razvoju nekdanjih evropskih kolonij na kitajskih tleh – Hongkongu in Macau.
Komisija EU poroča o razmerah v Hongkongu in Macau

Prizor iz meglenega Hongkonga (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Evropska unija je postala zaščitnica pravic vseh zatiranih ljudi po svetu, to pa posredno pomeni, da njene strukture podrobno spremljajo dogajanje na Kitajskem in tudi javno poročajo o tem. Tako sta Evropska komisija in njen visoki predstavnik pravkar objavila letni poročili o političnem in gospodarskem razvoju v Posebnem upravnem območju Hongkong in Posebnem upravnem območju Macao v letu 2022.

»Letno poročilo o političnem in gospodarskem razvoju v Hongkongu kaže na nenehno spodkopavanje visoke stopnje avtonomije Hongkonga, demokratičnih načel in temeljnih svoboščin, ki naj bi bile zaščitene vsaj do leta 2047. Ta razvoj dogodkov vzbuja dodaten dvom v zavezanost Kitajske načelu ‘Ena država, dva sistema’,« so o razmerah v nekdanji angleški koloniji Hongkongu zapisali v novem poročilu.  

Sorodno letno poročilo o dogajanju v Posebnem upravnem območju Macao, ki leži tik poleg Hongkonga in je bil v preteklosti kolonija Portugalske, pa podobno kaže na vse večji pritisk kitajskih oblesti ‘v imenu nacionalne varnosti’, kar lahko prav tako ogrozi temeljne svoboščine v Macau, spodkoplje načelo ‘Ena država, dva sistema’ ter bistveno zmanjša doslej visoko stopnjo avtonomije Macaa.

S Komisije EU so v istih poročilih predstavili tudi gospodarske podatke za leto 2022, po katerih je bila EU lani tretja največja trgovinska partnerica Hongkonga na področju trgovine z blagom, v prvih 11 mesecih lanskega leta 2022 pa je EU celo prehitela celinsko Kitajsko ter postala največja trgovinska partnerica Macaa na področju trgovine z blagom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.