Naslovnica Kronika Mariborski policisti so prijeli štiri spletne kriminalce iz tujine

Mariborski policisti so prijeli štiri spletne kriminalce iz tujine

Avtor: Spletno Uredništvo
V minulih dneh je Policijska uprava Maribor prejela prijavo, da so na eni od bank zaznali večje število spletnih tatvin na škodo fizičnih oseb po vsej državi. Mariborski kriminalisti so nato hitro reagirali in kmalu tudi prijeli štiri osumljence.
Mariborski policisti so prijeli štiri spletne kriminalce iz tujine

Grafični prikaz ‘phishinga’ (foto: PR Varni na internetu)

S Policije so pojasnili, da je Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Maribor minuli teden prejel prijavo z ene od slovenskih bank, kjer so ugotovili, da prihaja do večjega števila finančnih zlorab na škodo fizičnih oseb na območju celotne Slovenije. Oškodovanci so bili namreč žrtve t. i. ‘phishing napada’, ki se je začel tako, da so oškodovanci prejeli lažni SMS s priloženo povezavo, katero naj oseba potrdila s klikom.

»Po kliku oškodovanca na povezavo v prejetem SMS sporočilu je bil takoj preusmerjen na lažno stran, v katero je vpisal zasebne podatke o transakcijskih računih, ki so potrebni za nakupe blaga in dvig gotovine na bankomatih (poleg osebnih podatkov tudi številko bančne kartice in PIN kodo). Na ta način so storilci razpolagali s sredstvi na računu oškodovanca,« so o postopku pojasnili s Policije.

Tako so kriminalci z računov naivnih Slovencev ukradli najmanj 18.000 evrov, dokler jih niso mariborski kriminalisti in policisti 10. avgusta 2023 aretirali med izvrševanjem kaznivih dejanj. S pridobljenimi bančnimi podatki so namreč lahko v trgovinah po vsej državi kupovali blago, poleg tega pa so na bankomatih tudi dvigovali gotovino. Policisti so našli in zasegli večjo količino denarja, ki naj bi izvirala iz več kaznivih dejanj.

Osumljence so po zbranih obvestilih s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njih odredila pripor. Policija je še opozorila, da je letos od začetka leta skupno prejela že več kot 800 prijav poskusov spletnih goljufij, pri čemer je že nastalo za več kot 14 milijonov evrov materialne škode.

»Po številu in nastali materialni škodi izstopajo goljufije z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kripto valute (190 primerov, 5,1 milijona evrov škode) ter zlorabe plačilnih kartic komitentov slovenskih bank (1000 primerov, 1,2 milijona evrov škode),« so še dodali s Policije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.