Naslovnica Gospodarstvo Odmera dohodnine in poročilo o cenah kmetijskih pridelkov

Odmera dohodnine in poročilo o cenah kmetijskih pridelkov

Avtor: Spletno Uredništvo
S Finančne uprave Republike Slovenije sporočajo, da ponovno izvajajo vse postopke, ki so bili zaradi posledic poplav začasno prilagojeni. Poleg tega so posebej poudarili, da so znova stekli tudi procesi s področja odmere dohodnine za letos. Z Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja pa so opozorili, da se pojutrišnjem izteče rok za oddajo posebnega poročila o cenah kmetijskih pridelkov.
Odmera dohodnine in poročilo o cenah kmetijskih pridelkov

Velika večina odločb govori o vračilih zavezancem (foto: pxhere.com)

S Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so pravkar z osebno vročitvijo odpremljenih 19.385 odločb o odmeri dohodnine in sicer o jih poslali tistim zavezancem, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine. Prav tako so pričeli spet teči procesi opominjanja in vročanja začasno ustavljene odmere. Pri tem se FURS zaveda, da mnogi poštni uradi po poplavljenih območjih še ne obratujejo.

»V zvezi z dohodnino 2022 je bilo izdanih 1.548.859 informativnih izračunov dohodnine prve in druge tranše (IID). Zoper te izračune je do roka podalo ugovor 33.491 (2,16 %) zavezancev, od tega se jih je 21.115 (63,05 %) nanašalo na spremembe ali dopolnitve podatkov o vzdrževanih družinskih članih.

Od 19.385 odločb, ki bodo v teh dneh izdane zavezancem, ki so podali ugovore zoper IID, jih je 15.918 (82,11 %) z vračili, 2.808 (14,49 %) z doplačili in 659 (3,40 %) brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši je skupaj 13.864.802 evrov vračil in 1.777.617 evrov doplačil,« so podrobno pojasnili s FURS.

Z Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja pa so opozorili, da se pojutrišnjem (v sredo, 23. avgusta 2023) za večino zavezancev izteče rok za oddajo prvega ‘Poročila o rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov’ oziroma živilskih proizvodov.

Tisti zavezanci, ki imajo dejavnost okrnjeno ali zaustavljeno zaradi nedavnih ujm in imajo sedež proizvodnje oziroma dejavnosti na prizadetih območjih, pa morajo Agencijo na to čim prej opozoriti, saj jih bodo obravnavali malce drugače in jim po potrebi prilagodili rok za poročanje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.