Naslovnica Svet & EU Komisija EU o prednostnih ciljih in strateški avtonomiji EU

Komisija EU o prednostnih ciljih in strateški avtonomiji EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je že dober teden pred 3. Vrhom evropske politične skupnosti v španski Granadi ocenila aktualne razmere v EU ter opredelila področja ukrepanja za izgradnjo odpornejše, konkurenčnejše in bolj trajnostne Evrope v naslednjih letih.
Komisija EU o prednostnih ciljih in strateški avtonomiji EU

Kljub vse večji mednarodni migrantski krizi pa tega področja v poročilu niso omenili (foto: ec.europa.eu)

Na 3. Vrhu evropske politične skupnosti je, ki bo 5. oktobra potekalo v palači Alhambra v španski Granadi, bodo voditelji in voditeljice govorili predvsem o trenutnem stanju v EU, o prednostnih ciljih politike EU v prihodnjih letih in tudi o strateški avtonomiji EU. Komisija EU je zato že pred zasedanjem v Granadi ocenila razmere v EU ter v posebnem poročilu napovedala, kaj namerava v prihodnje storiti za izgradnjo odpornejše, konkurenčnejše in bolj trajnostne EU.

V novem dokumentu Evropske komisije so navedeni štirje večji segmenti delovanja – krepitev obrambnih zmogljivosti Evrope in gradnja trajnega miru v Evropi, vzpostavitev trdnejše in bolj trajnostne gospodarske osnove, spodbujanje javnih in zasebnih naložb ter krepitev energetske varnosti v Evropi in reševanje podnebne krize. Na tem področju je EU od lani močno oslabila vpliv Rusije na evropska gospodarstva in na njihovo oskrbo z energijo.

Tako so med avgustom 2022 in julijem 2023 države članice EU zmanjšale povpraševanje po plinu za 17 %, potem so po zaslugi načrta REPowerEU diverzificirale znaten del svoje oskrbe z energijo in delež ruskega plina iz plinovodov zmanjšala s 50 % celotnega uvoza plina v letu 2021 na današnjih manj kot 10 %. Tudi uvoz nafte iz Rusije je s 27 % padel na 6 %, medtem ko se je uvoz premoga, ki je leta 2021 znašal 46 %, do danes že povsem prekinil.

»Preostala nerešena vprašanja bi bilo treba obravnavati prednostno: reforma zasnove trga z električno energijo bo dodatno olajšala vključevanje energije iz obnovljivih virov in zagotovila dostop do cenovno dostopne in nefosilne električne energije; EU mora izboljšati tudi energetske povezave na enotnem trgu in nadgraditi svoja omrežja. Ne smemo se zadovoljiti doseženim,« glede oskrbe z energijo pravi poročilo Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.