Naslovnica Svet & EU Komisija EU ne pričakuje velikih pretresov na kmetijskih trgih

Komisija EU ne pričakuje velikih pretresov na kmetijskih trgih

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je zaradi vojne v Ukrajini in zaradi vseh stranskih posledic, ki jih spopadi povzročajo, objavila novo poročilo o kratkoročnih obetih za kmetijske trge EU. Ukrajina je namreč med ključnimi pridelovalkami žit in hranilnih olj. Kljub vse kompleksnosti situacije pa poročilo Komisije EU ne vzbuja prevelikih skrbi.
Komisija EU ne pričakuje velikih pretresov na kmetijskih trgih

Letos bo proizvodnja ukrajinskega sončničnega olja precej upadla, a ima EU rešitve tudi za to (foto: hippopx.com)

Evropska komisija je pojasnila, da ruska vojaška agresija proti Ukrajini močno vpliva na globalne trge, saj med drugim precej povečuje negotovost glede pridelave žit in oljnic. Sicer je EU večinoma samozadostna s hrano in ustvari ogromen presežek v kmetijsko-živilski trgovini, zato je mogoče pričakovati, da bo enotni trg EU ponovno dokazal svojo sposobnost glede blaženja nepričakovanih šokov.

»Leta 2022 je zaradi ukrepov EU za povečanje pridelave poljščin pričakovati dobro letino žit in oljnic, če bodo vremenske razmere ugodne. EU naj bi tako letos pridelala 297,7 milijona ton žita. Vendar lahko visoke tržne cene in inflacijski trendi ustvarijo pritisk na potrošniške cene. Potrošnja sira in masla se lahko še vedno rahlo poveča, uporaba mleka v prahu za predelavo pa zmanjša,« v svojih napovedih pravi Komisija EU.

Evropska komisija je pripravila podroben pregled najnovejših trendov in obetov za vrsto kmetijsko-živilskih sektorjev. Tako naj bi proizvodnja žit v EU naj letos dosegla 297,7 milijona ton. Skupaj z upadom povpraševanja po krmi zaradi manjše proizvodnje prašičjega mesa in zaradi zmanjšane uporabe žit za biogorivo naj bi te številke pripomogle k ublažitvi težav zaradi pričakovanega pomanjkanja izvoza žita iz Ukrajine na svetovne trge.

Tudi cene oljnic so od začetka ruske invazije na Ukrajino strmo narasle – cene oljne ogrščice in sončničnih semen so dosegle 1000 evrov na tono. Proizvodnja oljnic Komisiji EU ne povzroča prevelikih skrbi, saj naj bi se v letošnjem tržnem letu povečala (za 6,5 ​​%) na 30,2 milijona ton in nato v prihodnjem na 32,2 milijona ton. Poleg tega se v Franciji obeta močan dvig proizvodnje sladkorne pese, velike rezerve pa so tudi glede oljčnega olja.

Proizvodnja oljčnega olja bi lahko v sezoni 2021/22 dosegla 2,3 milijona ton, kar bi pomenilo medletni porast za 10 %. Komisija EU pa je objavila tudi podrobne napovedi za sektorje mleka in mlečnih proizvodov, za različne vrste mesa (goveje, svinjsko, kozje in ovčje mesto ter za perutnino), jabolka in za pomaranče.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.