Naslovnica Svet & EU Komisija EU je začela preiskavo glede kitajskih električnih vozil

Komisija EU je začela preiskavo glede kitajskih električnih vozil

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je pričela protisubvencijsko preiskavo v zvezi z uvozom akumulatorskih električnih vozil iz Kitajske. Področje električnih vozil ima ogromen potencial za konkurenčnost EU in za primat ‘zelene industrije’ EU, zato je še posebej občutljivo na morebitno nelojalno konkurenco.
Komisija EU je začela preiskavo glede kitajskih električnih vozil

Ta fotografija polnjenja električnega vozila je le simbolična (foto: pxhere.com)

V preiskavi Evropske komisije bodo najprej ugotavljali, ali imajo vrednostne verige akumulatorskih električnih vozil na Kitajskem koristi od nezakonitega subvencioniranja in/ali to subvencioniranje lahko povzroča gospodarsko škodo proizvajalcem tovrstnih vozil v EU. Če bi se oboje potrdilo, bo nato preiskava preučila še posledice in vplive ukrepov na uvoznike, uporabnike ter na potrošnike akumulatorskih električnih vozil v EU.

»Če bomo našli dokaze, da izkrivljanje trga in nelojalna konkurenca ovirata njihova prizadevanja, bomo odločno ukrepali. To bomo storili ob polnem spoštovanju naših EU in mednarodnih obveznosti, saj se Evropa tako doma, kot tudi po svetu drži pravil. Protisubvencijska preiskava bo temeljita, pravična in bo temeljila na dejstvih,« je glede te občutljive teme pojasnila predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen.

Znano je, da ima sektor električnih vozil ogromen potencial za prihodnjo konkurenčnost EU in za primat njene ‘zelene industrije’. Proizvajalci električnih vozil v EU in z njimi povezani sektorji že dlje časa vlagajo in uvajajo inovacije, da bi v celoti razvili ta potencial, zato so še posebej občutljivi na vsako nelojalno konkurenco.

Kitajski proizvajalci pa so znani prav po tem, da glede globalne trgovine pogosto ne spoštujejo vseh predpisov držav, v katere stvari prodajajo. Evropska komisija se bo šele na podlagi ugotovitev preiskave odločila, ali bo nato dejansko uvedla izravnalne protisubvencijske dajatve na uvoz akumulatorskih električnih vozil iz Kitajske.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.