Naslovnica Gospodarstvo Primanjkljaj državnega proračuna je zrasel za 136 odstotkov

Primanjkljaj državnega proračuna je zrasel za 136 odstotkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za finance je kot vsak začetek meseca objavilo podatke o stanju proračuna Republike Slovenije. Tokrat so predstavili finančne podatke za prvih devet mesecev leta 2023 in sicer se je primanjkljaj državnega proračuna povzpel na 765 milijonov evrov, medtem ko je lani v istem obdobju znašal 324 milijone evrov. Fiskalni svet pa še naprej opozarja na nerealistično načrtovanje pri oblikovanju proračuna.

Primanjkljaj državnega proračuna je zrasel za 136 odstotkov

Po podatkih Ministrstva za finance (MF) devetmesečna realizacija državnega proračuna za letos kaže, da so prihodki znašali približno 9,3 milijarde evrov, odhodki pa 10,1 milijarde evrov. Primanjkljaj državnega proračuna se je v prvih devetih mesecih tekočega leta povzpel na 765 milijonov evrov. Podatki so na prvi pogled precej slabši, kot so bili v enakem obdobju lanskega leta.

Proračun je lani po uvodnih podatkih v prvih 9 mesecih zabeležil skoraj 9,3 milijarde evrov prihodkov (kar je bilo za približno 1,3 milijarde evrov več, kot v letu 2021). Odhodki pa se so se lani v primerljivem obdobju znižali za skoraj 837 milijonov evrov in so znašali približno 9,6 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je v prvih devetih mesecih leta 2022 znašal 324 milijonov evrov. Letošnji primanjkljaj je tako po neuradnih izračunih zrasel za 136 %.

Med letošnjimi podatki jih nekaj posebej izstopa. Tako so letos od prvega januarja do zadnje dne meseca septembra kar 119 milijonov evrov več porabili zaradi napredovanj, dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju. Subvencije so bile glede na lani višje za 193 milijonov evrov, znašale so 634 milijonov evrov, od tega je šlo za podjetja in zasebnike 575 milijonov evrov – v največji meri za pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize.

»Za investicije je bilo v prvih devetih mesecih letošnjega leta porabljenih 971 milijonov evrov, kar je za 188 milijonov evrov več glede na lansko primerljivo obdobje. Za novogradnje, rekonstrukcije in adaptacije je bilo namenjenih 320 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki od davka na dodano vrednost so znašali 3,7 milijarde evrov in so glede na lani višji za 138 milijonov evrov.

Prilivi od dohodnine so znašali 1,2 milijarde evrov, kar je 94 milijonov evrov več glede na lansko primerljivo obdobje. Rast prihodkov iz dohodnine poganjata visoka zaposlenost in pritisk na rast plač. Prihodki od davka od dohodkov pravnih oseb so znašali 1,1 milijarde evrov in so bili glede na lansko primerljivo obdobje nižji za 179 milijonov evrov,« so še sporočili z MF in dodali, da so trošarine prinesle 1,3 milijarde evrov, kar je 151 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.