Naslovnica Svet & EU Komisija bo kmalu izdala za 250 milijard zelenih obveznic

Komisija bo kmalu izdala za 250 milijard zelenih obveznic

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pred nekaj urami sprejela neodvisno oceno tako imenovanih ‘zelenih’ obveznic in s tem naredila nov pomemben korak proti izdaji 250 milijard evrov vrednih tovrstnih obveznic, kar znaša približno 30% celotne predvidene izdaje obveznic v okviru instrumenta ‘Next Generation EU’.
Komisija EU bo tudi preverjala, kam bo šel denar in kako delujejo financirani ‘zeleni’ projekti (foto: pxhere.com)

Evropska komisija je pred nekaj urami sporočila, da je sprejela neodvisno oceno svojih ‘zelenih’ obveznic. Ta pravkar potrjeni okvir vlagateljem daje popolno zaupanje, da bodo prek izdaje teh obveznic zbrana sredstva namenjena izključno zelenim projektom in da bo Komisija EU poročala o njihovih dejanskih vplivih na okolje. Komisija EU bo tako lahko zelo kmalu tudi začela s prvo uradno izdajo zelenih obveznic, skupno naj bi izdali kar za  250 milijard evrov tovrstnih obveznic.

Z Evropske komisije so še sporočili, da so poleg tega še enkrat dobro preverili svoj zelo obsežen načrt financiranja okrevanja po pandemiji koronavirusa Covid 19 za letošnje leto. Na podlagi te analize so potrdili, da bodo do konca leta lahko skupno izdali za okrog 80 milijard evrov dolgoročnih obveznic. Poleg tega pa bodo poleg dolgoročnih izdali tudi za več deset milijard evrov vrednosti kratkoročnih vrednostnih papirjev EU.

Evropska komisija bo te kratkoročne vrednostne papirje ponujala izključno na dražbah, katerih program dražb pa naj bi se začel že 15. septembra. Komisija EU bo nato predvidoma organizirala dražbi vsako prvo in tretjo sredo v mesecu. Uvedba te dražbene platforme EU naj bi še povečala privlačnost zadolževanja v Evropski uniji in trajno vplivala na kapitalske trge EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.