Naslovnica Svet & EU Kljub vsem naporom EU se spopadi nadaljujejo

Kljub vsem naporom EU se spopadi nadaljujejo

Avtor: Spletno Uredništvo
V Bruslju se je dopoldan pričelo dvodnevno zasedanje Sveta EU za zunanje zadeve, oziroma zasedanje zunanjih ministrov držav članic EU. Predseduje mu visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Najprej je bilo govora o dogajanju v Ukrajini, na Kavkazu in v Palestini, nato pa bo kasneje popoldan na vrsti še posebno srečanje s predstavniki šestih držav zahodnega Balkana.
Kljub vsem naporom EU se spopadi nadaljujejo

EU pošilja humanitarno pomoč za Gazo, a le-ta zaradi spopadov težko pride v mesto (foto: FB Komisija EU v Sloveniji)

Ministri za zunanje zadeve držav članic EU so se danes sestali v Bruslju, da bi najprej razpravljali o ruski agresiji na Ukrajino ter o najnovejših dogodkih v zvezi z Armenijo in z Azerbajdžanom. Z vojaškega vidika se razmere v Ukrajini v zadnjih tednih niso bistveno spremenile – Ukrajinci počasi napredujejo na južnem delu bojišča, Rusi pa na severnem delu sicer zelo razpotegnjene frontne črte.

Ker je zima že pred vrati, je bilo danes najbrž govora tudi o novih pošiljkah pomoči za ukrajinsko prebivalstvo. Nato se je Svet EU posvetil izmenjavi mnenj o trenutnih razmerah v Izraelu in Palestini, pri čemer je Visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell že včeraj objavil izjavo za javnost v imenu celotne Evropske unije o nujnosti zagotavljanja humanitarnih aktivnosti v Gazi.

»EU se pridružuje pozivom k takojšnji prekinitvi sovražnosti in vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, tudi s povečano zmogljivostjo na mejnih prehodih in namensko pomorsko potjo, da lahko humanitarna pomoč varno doseže prebivalstvo Gaze. EU ponovno poziva Hamas k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev. Ključnega pomena je, da se Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) omogoči dostop do talcev,« so zapisali v tej izjavi za javnost.

Kljub vsemu se do trenutka nastanka tega članka boji v Gazi niso ustavili, Hamas ni izpustil talcev, Izraelci pa napadajo prenatrpano osrednjo bolnišnico v Gazi, ker naj bi imel v njej Hamas svoj štab. Po koncu zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve se bodo zunanji ministri držav članic EU kasneje popoldan udeležili še srečanja EU-Zahodni Balkan skupaj s kolegi iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije ter Srbije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.