Naslovnica Svet & EU Kitajska z dvakrat več kršitelji kot ves ostali svet skupaj

Kitajska z dvakrat več kršitelji kot ves ostali svet skupaj

Avtor: Spletno Uredništvo
Tudi Evropska komisija s prihodom septembra meseca spet začenja s svojimi običajnimi aktivnostmi. Še pred tem pa so objavili poročilo o tem, kako je Sistem za zaščito EU podjetij pred dampinškim in subvencioniranim uvozom tudi lani deloval dobro, kljub pandemiji koronavirusa. Na seznamu držav izvora nepoštenih trgovinskih praks pa zelo prepričljivo vodi Kitajska. Od 150 ukrepov EU jih je bilo namreč kar 99 sprejetih zaradi spornih artiklov z oznako Made in China.
EU se zadnje čase precej bolj resno posveča nepoštenim trgovinskim praksam iz tujine (foto: SJ)

Z Evropske komisije so po opravljenih analizah sporočili svoje ugotovitve, da je Sistem za zaščito EU podjetij pred dampinškim in subvencioniranim uvozom v lanskem letu 2020 deloval dobro. Čeprav je bilo vse skupaj zaradi pandemije koronavirusa malce bolj zapleteno, je sistem funkcioniral nemoteno predvsem zaradi precej bolj odločnih načinov uporabe instrumentov trgovinske zaščite s strani organov EU in držav članic EU.

»EU potrebuje učinkovita orodja, da se zaščiti pred nepoštenimi trgovinskimi praksami. To je ključni steber naše nove strategije za odprto, trajnostno in odločno trgovinsko politiko. Ne bomo dovolili, da naši trgovinski partnerji zlorabljajo instrumente trgovinske zaščite, prav tako bomo še naprej namenjali podporo našim izvoznikom, ki se soočijo s takšnimi primeri,« je dejal izvršni podpredsednik Komisije EU in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis.

Nova trgovinska strategija namreč zahteva, da je EU strožja in bolj odločna pri zaščiti svojih interesov pred nepoštenimi trgovinskimi praksami. Podatki kažejo, da je imela ob zaključku lanskega leta EU v veljavi 150 ukrepov trgovinske zaščite, kar je v skladu z ravnmi prejšnjih let. Komisija EU pa je lani prvič obravnavala novo vrsto subvencij s strani tretjih držav (v obliki čezmejne finančne podpore), kar je pomenilo nove težave za evropska podjetja.

Sicer bi najbrž vsi uganili, na katero državo je lani se nanašalo daleč največ ukrepov trgovinske zaščite EU. Od 150 ukrepov jih je bilo kar 99 sprejetih zaradi uvoza iz Kitajske. Kitajska torej v tej negativni statistiki za skoraj natanko dvakrat prekaša vse ostale države sveta skupaj. Količinska razlika je še bolj opazna, če dodamo, da Kitajski na drugem mestu sledi Rusija z 9 ukrepi, Indija s 7 ukrepi in ZDA s 6 ukrepi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.