Naslovnica Magazin Kdaj ste nazadnje preverili svoje varnostne kopije?

Kdaj ste nazadnje preverili svoje varnostne kopije?

Avtor: Spletno Uredništvo

31. marec je svetovni dan varnostnega kopiranja oz. backupa. Ob tej priložnosti spletne uporabnike opozarjajo, naj naredijo nekaj pomebnega zase in sicer naj dobro preverijo varnostne kopije svojih podatkov. Inciativi se pridružujeta tudi projekt za varnost slovenskih uporabnikov spleta Varni na internetu in nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT.

Varnostne kopije morda sploh nikoli ne boste potrebovali, a je zaradi vse večjega obsega spletnega kriminala nepogrešljiva (foto: geralt/pixabay.com)  

 

Vrednost podatkov spoznate šele tedaj, ko jih izgubite, pravijo na varninainternetu.si. Ne samo okvare in človeške napake, vzrokov za izgubo podatkov je veliko. Med njimi prednjačijo okvare in poškodbe strojne opreme (nesrečni padci na tla, napake pri napajanju in hlajenju, slabi kontakti, nestrokovni posegi in dodelave, okvara komponent ipd.), zaradi česar ta preneha delovati.

Običajno za uporabnika sledijo šok, kletvice in iskanje vsake razpoložljive informacije na spletu o tem, kako povrniti pravkar izgubljene datoteke.Samo za diagnostiko oziroma preverjenje, ali se sploh da kaj rešiti iz diska, bo potrebno plačati tudi več kot 500 EUR.

Ob jutrišnjem svetovnem dnevu kopiranja so pri projektu za varnost slovenskih uporabnikov svetovnega spleta spomnili na zgodbo, ki je sicer stara 20 let, a je še danes zelo poučna: “Pozimi leta 1998, leto dni pred napovedanim izidom animiranega filma Svet igrač 2, so na enem od računalnikov v producentskem studiu z ukazom “/bin/rm -r -f *” izbrisali celoten film. Kmalu zatem so ugotovili, da varnostno kopiranje ne deluje že približno mesec dni.

Da bi nadomestili izgubljeno, bi se morala ekipa tridesetih ljudi s filmom ukvarjati približno leto dni, zaradi česar bi bil dokončan znatno po datumu napovedane premiere. V primerjavi s primerom blogerjev so tu imeli srečo. Ena od sodelavk je namreč zaradi novorojenčka takrat pogosto delala od doma, posledično imela film na svojem računalniku in producentskemu studiu rešila dan, če ne celo usode.”

Zakaj je varnostno kopiranje pomembno? Ker vsakdo lahko izgubi svoj telefon ali pa kje pozabi tablico, oziroma torbo s prenosnim računalnikom. Neredko se tudi zgodi, da tatovi med hojo po mestu nič hudega slutečemu človeku iz  nahrbtnika neopazno izmaknejo tablico z dostopi do službenih strežnikov. Vsakodnevno pa so na lovu za denarjem in pomembnimi dokumenti tudi spletni kriminalci, ki v splet vse pogosteje pošiljajo izsiljevalske viruse.

Ti zašifrirajo del diska ali včasih celo celoten disk in v zameno za dokumente zahtevajo odkupnino. Pri tem tudi po izvedeni transakciji seveda nihče ne zagotavlja, da bo žrtev podatke zares lahko dešifrirala. Izguba poslovnih podatkov lahko še posebej drago stane podjetja. Spletni goljufi so namreč vsak dan bolj iznajdljivi in nenehno iščejo poti, kako se okoristiti.

Med najpogostejšimi incidenti so že omenjeni izsiljevalski virusi, kraja gesel s simuliranimi znanimi spletnimi stranmi (ribarjenje) in t. i. direktorske prevare. Po podatkih nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT je največji posamični znesek odkupnine za izsiljevalski virus v letu 2017, ki je bil tudi izplačan, znašal kar 14.800 EUR.

Zato je pomembno, da ima uporabnik varnostne kopije za vse elektronske naprave, ki jih uporablja, pa tudi, da jih redno ažurira. SI-CERT svetuje uporabo pravila 3-2-1:

“3 – Vedno imejte tri kopije vseh pomembnih datotek. Primer: originalna datoteka naj bo na vašem računalniku, kopiji pa spravite na zunanji disk in v oblak.

2 – Vselej uporabljajte dva različna tipa medijev. Primer: varnostno kopirajte na USB-ključek in optični medij, na primer DVD, ali v oblak.

1 – Eno varnostno kopijo vedno hranite ločeno od drugih. Primer: če vam v stanovanju zagori ali ga poplavi, obstaja možnost, da bodo uničeni tako računalnik kot oba nosilca z varnostnima kopijama (npr. USB-ključ in DVD). Zato eno kopijo spravite na varno v oblak.”

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.