Naslovnica Svet & EU Kazahstan in Nursultan

Kazahstan in Nursultan

Avtor: Spletno Uredništvo
Poleg ostalih krajev na svetu, kjer so kršene temeljne človekove pravice, se je na muhi Evropskega parlamenta znašel tudi Kazahstan. Evro-parlamentarci so uradno pozvali kazahstansko vlado, naj spoštuje temeljne svoboščine.
Mesto Akmola se je od leta 1998 imenovalo Astana, od leta 2019 pa je Nursultan (foto: pixabay.com)

Evropski parlament je na februarskem plenarnem zasedanju namenil pozornost tudi Kazahstanu, deveti največji državi na svetu, ki je strateško locirana v Srednji Aziji med Rusijo in Kitajsko. Kazahstansko vlado je pozval, naj deluje v skladu s svojimi mednarodnimi obveznostmi ter spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine, kot so zapisane v Sporazumu o okrepljenem partnerstvu in sodelovanju z EU.

»Kazahstansko vlado tudi pozivamo, naj opusti politično motivirane obtožbe in konča vse oblike samovoljnega pridržanja, represalije in nadlegovanja borcev za človekove pravice, verskih organizacij, organizacij civilne družbe, sindikatov, novinarjev in političnih opozicijskih gibanj. Ljudje morajo biti sposobni svobodno izražati svoja politična, verska in drugačna stališča,« so zapisali v sporočilu z javnost parlamenta EU.

Evropski poslanci ugotavljajo, da je evropska služba za zunanje delovanje v Kazahstanu tamkajšnje januarske parlamentarne volitve označila kot ‘zamujeno priložnost’. Sicer je na teh volitvah 10. januarja zmagal Nursultan Nazarbajev, ki je zbral skoraj 98% odstotkov glasov. Ta nekdanji lokalni partijski šef je bil med leti 1990 in 2019 predsednik Kazahstana.

Predlani pa je predsednikovanje prepustil drugemu in sam postal dosmrtni vodja Varnostnega sveta Kazahstana. Hvaležno kazahstansko ljudstvo se mu je oddolžilo tako, da je preimenovalo prestolnico države iz Astana v Nursultan. Vse na demokratičen način, seveda.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.