Naslovnica Magazin Kako do varnostne kopije v samo treh potezah

Kako do varnostne kopije v samo treh potezah

Avtor: Spletno Uredništvo

Varuhi slovenskega spleta s projekta Varni na internetu in z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so na svetovni dan ‘backupa’ spet opozorili na pomembnost kopiranja in varnega shranjevanja pomembnih dokumentov. Tokrat so uporabnikom predstavili najpreprostejši in najhitrejši načrt, kako narediti varnostno kopijo oz. ‘backup’. Argumentov, zakaj je modro imeti ažurirane varnostne kopije, pa v današnjem času zagotovo ne manjka. 

Kako do varnostne kopije v samo treh potezah

Med različne nosilce varnostnih kopij bi lahko uvrstili tudi navadno beležko (foto: pxhere.com)

 

S programa ozaveščanja Varni na internetu in z državnega odzivnega centra SI-CERT so ob Svetovnem dnevu ‘backupa’ spomnili na izjemno pomembnost rednega izdelovanja varnostnih kopij dokumentov. Te kopije namreč uporabnika rešijo iz težav tedaj, ko mu najbolj gre za nohte – če izgubi ali mu ukradejo pametni telefon, če nehote izbriše pomembno datoteko, če se pokvari trdi disk in tudi če računalnik, tablico ali pametni telefon doleti okužba z virusom (še posebej s tistimi izsiljevalskimi virusi, ki zakriptirajo vse dokumente).

Tokrat so na spletnem mestu varninainternetu.si pripravili enostavna navodila (tudi v video-izvedbi), kako ustvariti primerne varnostne kopije v samo 3 potezah. »Kupite dovolj velik zunanji USB disk in ga priklopite v računalnik. V programu za delo z datotekami (na Windows sistemih je to Raziskovalec, pri macOS je to Finder) kopirajte mape z dokumenti, tako da jih držite z miško in prenesete na zunanji disk. To ponovite za vse mape oz. dokumente, ki jih ne želite izgubiti.

Ko končate s kopiranjem, zunanji disk NUJNO izklopite iz računalnika. Zakaj? Če se okužite z izsiljevalskim virusom, se zašifrirajo tako podatki na računalniku kot kopije na zunanjem disku, ki ga imate priklopljenega na računalnik. V tem primeru vam backup prav nič ne pomaga, saj bodo dokumenti vseeno izgubljeni,« sporočajo varuhi slovenskega spleta z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

Dodali pa so še, da je potrebno po končanem varnostnem kopiranju zunanji USB disk shraniti na varno mesto in ločeno od računalnika, da je vseeno priporočljivo narediti še eno dodatno kopijo in jo shraniti na drugačen način (npr. v računalniški oblak) ter, da naj bi varnostne kopije shranjevali najmanj enkrat na mesec, po potrebi pa tudi bolj pogosto.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.