Naslovnica Svet & EU Izbruh dezinformacij poteka vzporedno z izbruhom pandemije

Izbruh dezinformacij poteka vzporedno z izbruhom pandemije

Avtor: Spletno Uredništvo

V Parlamentu EU so se tokrat posvetili porastu števila lažnih novic in podobnih dezinformacij, ki je sledil izbruhu pandemiji koronavirusa. Te dni je res težko spremljati novice in razbrati, kaj je res in kaj ne, sploh, če se niti medicinski strokovnjaki ne morejo zediniti glede tega, ali je nošenje zaščitnih mask koristno, ali ni.

Izbruh dezinformacij poteka vzporedno z izbruhom pandemijePonekod že v osnovnih šolah poskušajo otroke naučiti kritičnega razmišljanja in ločevanja izmišljenega od resnice (foto: thekirbster/flickr.com)

V Parlamentu EU so se tokrat posvetili dezinformacijam in najbrž zadeli v črno. Vzporedno z izbruhom pandemije je prišlo tudi do izbruha takšnih ali drugačnih novic, ki niso vedno resnične, ali pa si celo nasprotujejo, kar povzroča dodatno zbeganost prebivalstva. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pravi, da se napačne trditve ‘širijo hitreje kot virus’ in je že razglasila ‘infodemijo svetovnih razsežnosti’.

Po drugi strani pa prav vodilni možje WHO-ja razlagajo, da nošenje zaščitnih mask ni koristno in to počnejo na isti dan, ko je več evropskih držav predpisalo obvezno nošenje mask na javnih prostorih. Res je težko biti pameten v teh težkih časih, v poplavi najrazličnejših novic, ko nekateri načrtno ustvarjajo lažne informacije, da bi od tega zaslužili ali imeli politične koristi.

»Od trditev, da se je virus razširil z juho iz netopirjev do razgretih poročil o tem, da se države EU borijo med sabo za borne zaloge medicinskih pripomočkov – dezinformacije so močno razširjene. Evropska unija je zagnala skupno spletno stran o odzivu Evrope na koronavirus, kjer so zbrana dejstva in zanesljive informacije. Na strani se boste kmalu lahko seznanili tudi s pogostimi miti glede izbruha in s podatki, ki jih razbijajo,« sporočajo s Parlamenta EU.

EU je ob izbruhu pandemije naslovila spletne platforme, naj ukrepajo proti goljufijam na spletu v zvezi s COVID-19. Obstaja pa tudi poročilo posebne službe EU, ki se bori proti dezinformacijam, ki pravi, da nekatere neresnične novice izvirajo iz določenih političnih sil, vključno z ameriško alternativno desnico (‘alt right’), Kitajske in Rusije. V teh primerih je namen spodkopavati EU ali ustvarjati politične pritiske.

V časih, ko je mnogo ljudi zaskrbljenih in dobivajo prestresljive novice, je težje ostati miren in skrbno preverjati dejstva. Po drugi strani pa bi se morali vsi zavedati, da tvit nekoga, ki nima prav veliko pojma o tematiki (lahko je navaden državljan, lahko je na primer tudi politik), ne more imeti enako težo kot mnenje medicinskega strokovnjaka. Zato iz Parlamenta EU svetujejo, da naj bodo ljudje posebej previdni pri novicah, ki vzbujajo močne, skoraj šokantne reakcije.

Najprej bi morali preveriti na spletu, ali več kot en zanesljiv (npr. priznan javni medij) vir poroča o enaki zadevi, šele tako novica pridobi na kredibilnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.