Naslovnica Gospodarstvo Težki časi za turistično gospodarstvo

Težki časi za turistično gospodarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

S Slovenske turistične organizacije (STO) so pred dnevi povzeli nekaj ključnih aktualnih informacij, ki se tičejo gospodarskega vidika pandemije. Globalne krize ne bo konec tako hitro, vseeno pa so se na krizne razmere v STO hitro odzvali in v kratkem pripravljajo še nekaj novosti.

Težki časi za turistično gospodarstvoNapoveduje se promocijska akcija za slovenski trg za počitnikovanje doma, STO pa podpira tudi vse vzpodbude za kupovanje slovenskega, lokalnega in sezonskega (foto: flickr.com/Hotice Hsu)

 

Zaradi resnosti pandemije in gospodarske škode, ki jo bo povzročila, je Slovenska turistična organizacija (STO) objavila posebno sporočilo svoje direktorice, v katerem mag. Maja Pak pojasnjuje sedanje razmere, napoveduje ukrepe in obenem pripravlja turistično gospodarstvo na težke čase, ki bodo najbrž sledili. Najbolj prizadeti bodo v hotelirstvu, turističnih agencijah, v branži poslovnega in kongresnega turizma, termah in naravnih zdraviliščih, gastronomiji…

»Po oceni OECD situacija zaradi širitve koronavirusa za globalno gospodarstvo pomeni večji šok kot finančna kriza 2008/2009. Dejstvo je, da je turizem med najbolj ogroženimi panogami, posledice pa bo čutil še vrsto let. Kot je izpostavil WTTC, bi v globalnem turizmu brez dela lahko ostalo kar 75 milijonov, v Evropi 10 milijonov ljudi. Slednje bi pomenilo zmanjšanje BDP evropskih držav v skupni vrednosti več kot 500 milijard evrov,« opozarja direktorica.

Kriza naj bi med državami EU najbolj intenzivno prizadela Italijo, Nemčijo, Francijo in Združeno kraljestvo – prav iz teh držav pa običajno Slovenijo obišče največ turistov. Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) in tudi Svetovna turistična organizacija – agencija Organizacije združenih narodov (UNWTO) predvidevata, da bo, tudi če se kriza konča v 3 mesecih, upad prihodov na globalni ravni v povprečju med 20 % in 30%, pri tem bodo razlike v posameznih državah.

»Kot kaže analiza STR, je že v začetku marca v primerjavi z enakim obdobjem lani, zabeležen kar 68 % upad zasedenosti turističnih kapacitet, trenutno pa je večina turističnih kapacitet zaprtih. Pričakujemo lahko nadpovprečno zmanjšanje turističnega prometa, po oceni EF se bo število zaposlenih v turizmu zmanjšalo od 15 do 30%,« je še dodala direktorica. Na izredne razmere so se sicer na STO zelo hitro odzvali.

Promocijske in razvojne aktivnosti so takoj prilagodili kriznemu položaju, spremenili so razpise za sofinanciranja za podjetja in vodilne destinacije, večino poslovne dogodke so premestili na drugo polovico leta, aprila bodo začeli z webinarji za tuje organizatorje potovanj, prav tako pa so v pripravi novi, digitalni poslovni modeli. Napoveduje se promocijska akcija za domači, slovenski trg za počitnikovanje doma, STO pa podpira tudi vse vzpodbude za kupovanje slovenskega, lokalnega in sezonskega.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.