Naslovnica Svet & EU Kako do trajnostnega modrega gospodarstva

Kako do trajnostnega modrega gospodarstva

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je pravkar oznanila novosti v strategiji glede trajnostnega modrega gospodarstva. Vsi sektorji modrega gospodarstva in z njim povezanih panog bodo morali zmanjšati svoj vpliv na okolje in podnebje, Komisija EU pa bo poskrbela za direktive in predvsem za financiranje.
Običajen prizor iz enega od grških pristanišč (foto: FB EU Maritime & Fish)

Glede financiranja trajnostnega modrega gospodarstva bosta Evropska komisija in skupina Evropske investicijske banke, ki jo sestavljata Evropska investicijska banka in Evropski investicijski sklad, po novem še okrepili svoje delovanje in tudi sodelovanje z državami članicami EU. Cilj je zagotovitev sredstev za financirane zmanjševanja onesnaženosti morja, naložbe v modre inovacije in razvoj modrega biogospodarstva.

Pri tem bo novi Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo podpiral ta trajnostni prehod predvsem prek platforme BlueInvest in novega sklada BlueInvest. Prav tako je Komisija EU pozvala države članice EU, naj predvidene investicijske aktivnosti za ta prehod vključijo v svoje nacionalne načrte za okrevanje po pandemiji in tudi v nacionalne operativne programe za razne evropske sklade, kar velja že srednjeročno obdobje do leta 2027.

Sredstva za prehod v trajnostno modro gospodarstvo bodo zagotovili tudi drugi programi EU, na primer raziskovalni program Obzorje Evropa. Poleg tega bodo ustanovili posebno misijo za oceane in vode, saj bodo morali ribištvo, akvakultura, obalni turizem, pomorski promet, pristaniške dejavnosti, ladjedelništvo in vsi preostali sektorji, ki so posredno ali neposredno povezani z modrim gospodarstvom, zmanjšati svoj vpliv na okolje.

 »Onesnaževanje, prevelik ulov in uničevanje habitatov skupaj s posledicami podnebne krize ogrožajo bogato morsko biotsko raznovrstnost, od katere je odvisno modro gospodarstvo. Spremeniti moramo svoj pristop in razviti trajnostno modro gospodarstvo, v katerem so varstvo okolja in gospodarske dejavnosti tesno povezani,« je pojasnil izvršni podpredsednik Komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za evropski zeleni dogovor.

Z Evropske komisije so še dodali, da so zdrava morja temelj za reševanje podnebne krize in tudi krize zaradi izgube biotske raznovrstnosti, pri čemer bo potrebno njihove obnovljive vire uporabljati trajnostno, da bi lahko razvili alternativne rešitve za fosilna goriva in tradicionalno proizvodnjo hrane.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.