Naslovnica Slovenija Pričela se je letošnja promocija slovenske ekološke hrane

Pričela se je letošnja promocija slovenske ekološke hrane

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden se je pričela vsakoletna kampanja ozaveščanja o doma v Sloveniji pridelani ekološki hrani. Letošnja kampanja se osredotoča tako na slovenske ponudnike ekoloških izdelkov, ko tudi na potrošnike, med katerimi so tokrat posebej pomislili na nosečnice in mlade mamice.
Zemljevid slovenskih ponudnikov eko-hrane (foto: MKGP)

S kampanjo želi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) tudi letos promovirati pridelavo in predelavo slovenske ekološke hrane. Pri tem poudarja vse prednosti na ekološki način pridelane hrane in pa tudi zaščito potrošnikov, ki se prične že z uporabo posebne zelene nalepke z napisom ‘Kmetijstvo Slovenija’. Kampanja bo vse do 30. junija potekala na televiziji, radiu, na spletu in v slovenskih tiskanih medijih.

»V ospredju bo slovenski potrošnik, večje zavedanje o koristnosti ekoloških živil, še posebej slovenskih, ki prepotujejo bistveno krajšo pot do miz potrošnikov. Kampanja tudi nagovarja potrošnika ali preverja, če so živila označena z eko znakom ne le v trgovinah, ampak tudi pri kmetih; kaj jim ta znak sporoča in ali mu zaupajo,« so med drugim pojasnili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ni nobena skrivnost, da so ekološki izdelki bolj zdravi in hranljivi. Brez pesticidov, škropiv, gensko spremenjenih organizmov so plodovi zemlje precej bolj užitni za ljudi, prav tako pa se z ekološko pridelavo ne zastruplja naravnega okolja. Seveda za ekološke kmetije veljajo strožje smernice in so podvržene stalnemu nadzoru, kar običajno pomeni, da je eko-hrana malce dražja, a ima naravna pridelava hrane še številne druge prednosti.

»Prav tako ekološka pridelava ustvarja zdrava in kakovostna delovna mesta ter vpliva tudi na rodove zanamcev. Z odločitvijo za slovensko eko hrano potrošniki naredijo nekaj dobrega za svoje zdravje, hkrati pa podprejo slovenske ekološke kmete in predelovalce, pripomorejo k ohranitvi podeželja in zelenih delov našega planeta. Odločitev za eko je zdrava odločitev za prihodnje rodove,” sporočajo z MKGP.

Ekološki način pridelave hrane se postopno širi po vsej državi. Lani naj bi mu bilo po podatkih ministrstva posvečenih 5,4 odstotkov vseh slovenskih kmetij in 11odstotkov vse kmetijske zemlje v uporabi. Slovenska eko-živila se čedalje bolj uporabljajo tudi za predelavo, zato je na tem področju prav tako zagotovljena popolna sledljivost od njive ali hleva pa vse do krožnika. Sicer pa je na spletni strani nasasuperhrana.si na voljo tudi zemljevid slovenskih ponudnikov eko-hrane.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.